Veelgestelde vragen over zwangerschapstesten

Veelgestelde vragen over zwangerschapstesten
 • Hoe nauwkeurig zijn Clearblue zwangerschapstesten?

  Alle Clearblue zwangerschapstesten zijn meer dan 99% nauwkeurig bij het detecteren van zwangerschap, indien gebruikt vanaf de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen.

 • Hoe werken Clearblue zwangerschapstesten?

  Wanneer je zwanger bent, produceert je lichaam het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine). De hCG-concentratie verdubbelt in de eerste weken ongeveer elke 24 uur en bereikt een maximum rond 7 tot 12 weken zwangerschap.


  Clearblue zwangerschapstesten detecteren kleine hoeveelheden van het zwangerschapshormoon in je urine en zijn meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag van je verwachte menstruatieperiode.

 • Wanneer kan ik testen met Clearblue zwangerschapstesten?

  Clearblue biedt een groot scala aan zwangerschapstesten, waaronder nu ook de Clearblue Zwangerschapstest Ultravroeg, waarmee je tot 6 dagen voor je gemiste menstruatie al een uitslag hebt. Klik hier voor meer informatie.

  Als je een zwangerschapstest uitvoert voordat je menstruatie zou moeten beginnen en je krijgt het resultaat 'Niet Zwanger', is er nog steeds een kans dat je zwanger bent, maar dat het niveau van het zwangerschapshormoon niet hoog genoeg was om door de zwangerschapstest te kunnen worden gedetecteerd. Raadpleeg de productpagina's van de Clearblue zwangerschapstest voor meer informatie over de resultaten van klinische testen bij een vroege zwangerschap.

 • Moet ik de eerste ochtendurine gebruiken?

  Als je vroeg test, moet je de eerste urine van de dag gebruiken. Als je test vanaf de dag van je verwachte menstruatieperiode, kun je een zwangerschapstest uitvoeren met urine van elk moment van de dag. Drink niet te veel voordat je de test uitvoert. Als je de Clearblue Zwangerschapstest met Wekenindicator gebruikt, moet je de eerste urine van de dag gebruiken voor een nauwkeurige schatting van hoe lang je al zwanger bent.

 • Volgens de test ben ik zwanger. Wat moet ik doen?

  Raadpleeg je arts voor advies over je volgende stappen.

 • Volgens de test ben ik niet zwanger. Wat moet ik doen?

  Mogelijk ben je niet zwanger of is het zwangerschapshormoonniveau nu nog te laag om te detecteren. Test over drie dagen opnieuw. Als deze test opnieuw het resultaat 'Niet zwanger' geeft en je menstruatie is nog steeds niet begonnen, neem je contact op met je arts.

   

 • Ik kreeg eerder het resultaat 'Zwanger', maar ik heb opnieuw getest en kreeg nu het resultaat 'Niet Zwanger', of mijn menstruatie is begonnen. Wat betekent dit?

  Hoewel de zwangerschapstest meer dan 99% nauwkeurig is in het detecteren van het zwangerschapshormoon vanaf de dag van de verwachte menstruatieperiode, is het mogelijk het resultaat 'Zwanger' te krijgen en later te ontdekken dat je toch niet zwanger bent (d.w.z. je krijgt later het resultaat 'Niet zwanger' of je menstruatie begint). Dit kan komen door een natuurlijk verlies tijdens de eerste zwangerschapsstadia, ook wel 'vroeg zwangerschapsverlies' genoemd, wat helaas niet ongewoon is, aangezien één op vier zwangerschappen eindigt in een vroeg zwangerschapsverlies. Is de uitslag onverwacht, ga dan naar je arts voor advies.

 • Kunnen medicijnen of medische aandoeningen de uitslag beïnvloeden?

  • Lees altijd de instructies van de producent van eventuele medicijnen die je gebruikt voordat je een zwangerschapstest uitvoert.
  • Vruchtbaarheidspreparaten die hCG bevatten, kunnen een misleidend resultaat geven. Deze vruchtbaarheidspreparaten worden gewoonlijk geïnjecteerd en kunnen onterecht het resultaat 'Zwanger' geven als je de test te snel na toediening uitvoert.
  • Andere vruchtbaarheidsbehandelingen, pijnstillers en hormonale voorbehoedsmiddelen (zoals de anticonceptiepil) zijn niet van invloed op de uitslag.
  • Als je onlangs bent gestopt met het gebruik van hormonale anticonceptie of als je vruchtbaarheidsbehandelingen gebruikt, kunnen je menstruatieperiodes onregelmatig zijn waardoor je mogelijk te vroeg test.
  • Als je onlangs zwanger bent geweest (zelfs als de zwangerschap niet is voldragen), kan onterecht het resultaat 'Zwanger' worden weergegeven.
  • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, eierstokcysten, de menopauze en enkele zeer zeldzame medische aandoeningen kunnen misleidende resultaten geven.

  Als je een onverwachte uitslag krijgt, moet je deze bespreken met je arts.

 • Hoe lees ik mijn resultaat?

  Als je een Clearblue Zwangerschapstest Digitaal gebruikt, wordt je resultaat 'Zwanger' of 'Niet Zwanger' in woorden op de display weergegeven.

  Als je een traditionele Clearblue Zwangerschapstest gebruikt, wordt het resultaat 'Zwanger' of 'Niet Zwanger' in het resultaatvenster weergegeven als een duidelijk +/- resultaat of als duidelijke blauwe lijnen.

  Raadpleeg de productpagina's van de Clearblue Zwangerschapstest voor meer informatie.

 • Ik heb onlangs een miskraam of vroegtijdige zwangerschapsbeëindiging gehad en ik denk dat ik misschien weer zwanger ben. Wanneer moet ik een Clearblue zwangerschapstest uitvoeren?

  Na een miskraam of vroegtijdige zwangerschapsbeëindiging kan het tot negen weken duren voordat het zwangerschapshormoon hCG uit het lichaam verdwijnt. Als je gedurende deze tijd een zwangerschapstest uitvoert, is het onmogelijk om zeker te weten of het resultaat 'Zwanger' wordt veroorzaakt door een nieuwe zwangerschap of door de hCG-concentratie van je vorige zwangerschap. In dit geval adviseren we je contact op te nemen met je arts.

 • Ik heb onlangs een baby gehad en ik denk dat ik misschien weer zwanger ben. Wanneer moet ik een Clearblue zwangerschapstest uitvoeren?

  Na de bevalling kan het tot drie weken duren voordat je hCG terugkeert naar een normaal niveau. Als je gedurende deze tijd een zwangerschapstest uitvoert, is het onmogelijk om zeker te weten of het resultaat 'Zwanger' wordt veroorzaakt door een nieuwe zwangerschap of door de hCG-concentratie van je vorige zwangerschap. In dit geval adviseren we je contact op te nemen met je arts.

 • Kan te veel vloeistof drinken mijn resultaat beïnvloeden?

  Ja, het is belangrijk om niet te veel te drinken, waaronder water of alcohol, voordat je een zwangerschapstest uitvoert. Het is beter om te wachten totdat je op een natuurlijke manier de behoefte voelt om te plassen. Op deze manier voorkom je dat je het zwangerschapshormoonniveau verdunt en onterecht het resultaat 'Niet Zwanger' krijgt.

think-you-might-be-pregnant

Denk je dat je zwanger bent?

Ontdek Digitaal Ultravroeg, onze gevoeligste digitale zwangerschapstest die je 6 dagen vóór je gemiste menstruatie digitale resultaten geeft.

De testgevoeligheid bedraagt 10mIU/ml. 78% van de uitslagen 'Zwanger' kunnen 6 dagen vóór je gemiste menstruatie worden gedetecteerd.

Find_the_right_test

Vind de juiste zwangerschapstest voor jou

Ons assortiment zwangerschapstesten is speciaal ontworpen om aan je individuele behoeften te voldoen, of je nu snelle, vroege of digitale uitslagen of meer informatie over je zwangerschap nodig hebt.