Vroege zwangerschapssymptomen

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. Deze vroege zwangerschapstekenen verschillen van vrouw tot vrouw en van zwangerschap tot zwangerschap. Als je zwanger bent, kun je opmerken dat je één of meer van deze symptomen hebt. Maak je geen zorgen, het is onwaarschijnlijk dat je ze allemaal tegelijk krijgt. Je hoeft je ook geen zorgen te maken als je geen enkel symptoom ervaart. Het is zeer goed mogelijk om zwanger te zijn zonder één van deze symptomen op te merken. Of je nu een van deze vroege zwangerschapstekenen ervaart of geen enkel teken, de enige manier om zeker te weten of je zwanger bent is door een zwangerschapstest te doen.

Wat zijn de vroege zwangerschapstekenen?

Vroege zwangerschapssymptomen

 


 

1. Gemiste menstruatie

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, is dit vaak het eerste fysieke teken. Houd er rekening mee dat je een lichte (doorbraak)bloeding kunt hebben rond het tijdstip van je menstruatie, zelfs wanneer je zwanger bent, en wanneer het bevruchte eitje zich innestelt. Als je cycli niet regelmatig zijn, ervaar je mogelijk andere zwangerschapssymptomen voordat je een gemiste menstruatie opmerkt.

Sommige vrouwen merken dat ze na een aantal jaren met een volledig regelmatige cyclus ineens gedurende langere tijd geen menstruatie hebben. Het eerste wat je in dit geval moet doen, is nagaan of je niet zwanger bent. Hiervoor gebruik je een zwangerschapstest voor thuisgebruik.

De medische term voor het langer dan zes maanden overslaan van een menstruatie is 'amenorroe'. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je menstruatie plotseling stopt, onder meer vanwege gewichtstoename of -afname, overmatig bewegen (sporten) en stress. Als je merkt dat je last hebt van opvliegers en een verminderde interesse in seks, kan het zijn dat je de eerste voortekenen van de menopauze ervaart (perimenopauze). Wat je symptomen ook zijn, breng een bezoek aan je arts als je regelmatige menstruatie verandert of stopt.

Emma Kirk, arts

Antwoorden van onze experts

Emma Kirk is consultant op het gebied van verloskunde en gynaecologie
in het Royal Free Hospital London

Is het normaal dat ik nog menstrueer tijdens de zwangerschap?

Emma Kirk:

Nee, tijdens de zwangerschap zou je niet meer moeten menstrueren. Elke bloeding tijdens de vroege fase van de zwangerschap kan wijzen op dreigend vroeg zwangerschapsverlies. Echter, veel vrouwen met lichte bloeding zullen hun zwangerschap op de normale manier doorlopen. Als je bloedverlies hebt, is het belangrijk dat je dit bespreekt met je arts of verloskundige, die je kan doorverwijzen voor een vroege echo.

Ik weet dat een vroege test (vóór de menstruatie) minder nauwkeurig is, maar ik kreeg zojuist het resultaat 'Zwanger'. Het is echter nog geen tijd voor mijn menstruatie. Kan ik het resultaat vertrouwen?

Emma Kirk:

Als je hebt getest voordat je menstruatie te laat is en het resultaat was 'Zwanger', dan is dit resultaat erg nauwkeurig en kun je hierop vertrouwen. Dit betekent dat er voldoende zwangerschapshormoon was om te worden gedetecteerd.

Uitslag 6 dagen voor je gemiste menstruatie

Zwangerschapstest Vroege Detectie

Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg

Meer informatie

 
 

2. Veranderingen in je borsten

Je borsten kunnen groter worden en pijnlijk of zeer gevoelig worden. De aders op je borsten kunnen zichtbaarder worden en je tepels kunnen donkerder worden.

Mijn test gaf het resultaat 'Zwanger' aan, maar ik voel me niet zwanger. Hoe kan ik zeker zijn?

Emma Kirk:

Niet alle vrouwen ervaren zwangerschapssymptomen, zoals ochtendmisselijkheid. Let op gevoelige borsten (wat tijdelijk kan zijn), omdat dit het meest voorkomende symptoom is. Alle zwangerschappen zijn echter verschillend. Je hoeft je geen zorgen te maken.

Ben ik zwanger?

TITLE

Wij van Clearblue geloven dat een vrouw een uitslag nodig heeft waar ze op kan vertrouwen en naar kan handelen wanneer ze vermoedt dat ze zwanger is. Daarom bieden alle Clearblue zwangerschapstesten een nauwkeurigheid van meer dan 99% vanaf de dag van je verwachte menstruatieperiode.

Kom erachter met de Clearblue zwangerschapstesten

 

 

3. Vermoeidheid

Je voelt je wellicht buitengewoon moe tijdens de eerste twee weken van je zwangerschap. Dit kan te wijten zijn aan de stijgende hoeveelheid progesteron in je lichaam omdat dit de binnenkant van je baarmoeder helpt zich voor te bereiden op de zwangerschap.

4. Misselijk gevoel/ochtendmisselijkheid

Je kunt van de tweede tot de achtste week van de zwangerschap last hebben van misselijkheid en zelfs overgeven. Dit gaat meestal over tegen de 16e week. Hoewel dit vaak 'ochtendmisselijkheid' wordt genoemd, kan dit zich op elk moment van de dag of nacht voordoen en zelfs voortdurend aanwezig zijn.

Ik voel me erg misselijk en ik heb moeite om te eten. Heeft dit invloed op mijn baby?

Emma Kirk:

Misselijkheid en braken komen vaak voor: 8 op de 10 zwangere vrouwen heeft er last van. Hoewel het erg onplezierig is en je dagelijkse leven kan beïnvloeden, is er geen bewijs dat misselijkheid en braken een schadelijk effect hebben op je baby. Je hebt zelfs een iets lager risico op een miskraam. Je baby zal nemen wat hij/zij nodig heeft van je lichaam. Wanneer je last hebt van ochtendmisselijkheid, moet je voldoende water drinken en vaak kleine porties eten. Het is ook aan te raden om voedsel of geuren te vermijden die de symptomen uitlokken. Sommige vrouwen vinden dat acupressuurbanden helpen. Als je erg veel last hebt, kun je contact opnemen met je arts, die je mogelijk medicatie tegen misselijkheid kan voorschrijven.

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?  

Zwangerschapstest Vroege Detectie

Als je vermoedt dat je zwanger bent, wil je dat meteen zeker weten.

Gebruik onze calculator

 
 

5. Hyperemesis gravidarum

Ongeveer één op 100 zwangere vrouwen heeft last van hyperemesis gravidarum. Hyperemesis gravidarum gaat meestal verder na het eerste trimester (12 tot 13 weken) en veroorzaakt zo vaak en ernstig overgeven dat je geen voedsel of vloeistof kunt binnenhouden. Deze aandoening kan meestal worden verholpen en slechts in zeldzame gevallen veroorzaakt dit complicaties voor de zwangerschap. Toch moet je een arts raadplegen als je last hebt van ernstige misselijkheid.

Emma Kirk:

Hyperemesis gravidarum is extreme misselijkheid en overgeven, en kan levensbedreigend zijn. Symptomen zijn onder meer langdurig braken, uitdroging, ketonen in de urine en gewichtsverlies. Behandeling in het ziekenhuis kan nodig zijn. Veel afdelingen bieden nu dagbehandelingen, maar in ernstige gevallen kan opname nodig zijn. De behandeling kan bestaan uit intraveneuze vloeistoffen en medicijnen tegen misselijkheid.

 

6. Vaker naar het toilet gaan

Ongeveer 6 tot 8 weken na bevruchting, is het mogelijk dat je vaker moet plassen. Dit komt doordat je uterus (de medische term voor je baarmoeder) groter wordt en op je blaas drukt. Aan het einde van de eerste drie maanden gaat de uterus meer omhoog in de buikholte, wat de druk wat van je blaas wegneemt.

7. Stemmingswisselingen

Je veranderende hormonen kunnen in de vroege fasen van je zwangerschap stemmingswisselingen veroorzaken. Je kunt zelfs zonder aanleiding beginnen te huilen.

8. Wijzigende smaak in voedsel/hunkeren naar bepaald voedsel en gevoeligheid voor geuren

Sommige dingen, zoals thee, koffie of vet voedsel lust je mogelijk niet meer en mogelijk krijg je zin in dingen die je normaal niet lust. Je kunt je ook misselijk voelen wanneer je bepaalde dingen ruikt, zoals koffie, vlees of alcohol.

9. Krampen

Je kunt kramp in je benen of voeten krijgen tijdens de eerste drie maanden en soms ook later tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam calcium op een andere manier verwerkt.

 

Hoe weet ik of mijn zwangerschap normaal verloopt? Mijn vriendin had een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en ik ben bezorgd dat mij dit ook kan overkomen.

Emma Kirk:

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap houdt in dat de zwangerschap zich buiten de baarmoeder ontwikkelt. Normaal gesproken ontwikkelt bijna 99% van de zwangerschappen zich in de baarmoeder, maar een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan elke vrouw treffen. Wees je ervan bewust dat verschillende symptomen kunnen wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Niet alle vrouwen hebben symptomen. De eerste symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn pijn (waarvoor meer dan een normale pijnstiller zoals paracetamol nodig is) en bloeding. Als je eileider als gevolg van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap scheurt, kun je last hebben van algemene buikpijn die vaak samengaat met schouderpijn. Andere gemelde symptomen zijn pijn bij het plassen, pijn bij de ontlasting of pijn bij het lopen. Als je deze symptomen ervaart, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken. Je moet een echo laten maken om de locatie van de zwangerschap te bevestigen.

know-right-away_0

Direct weten

Als je vermoedt dat je zwanger bent, wil je dat NU weten. Met onze Zwangerschapstesten Ultravroeg kun je 6 dagen voor je gemiste menstruatie testen.

think-you-might-be-pregnant-2

Ben ik zwanger? (quiz)

Als je op dit moment geen zwangerschapstest kunt kopen, probeer dan onze leuke 'Ben ik zwanger?'-quiz om te kijken of je symptomen misschien een vroege aanwijzing zijn voor zwangerschap.