Zwangerschapstesten

Alles wat je moet weten over zwangerschapstesten, zodat je de test vindt die bij je past of meer te weten komt over hoe zwangerschapstesten werken.

Alle Clearblue zwangerschapstesten zijn meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen.

 

Alles wat je moet weten over zwangerschapstesten

Hoe werken zwangerschapstesten?

Alle zwangerschapstesten voor thuisgebruik detecteren het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) in urine. Tijdens een zwangerschap wordt hCG eerst door de bevruchte eicel en later door de placenta geproduceerd. Een bevruchte eicel nestelt zich 6-8 dagen voor de gemiste menstruatie in de baarmoederwand en vanaf dat moment zijn er kleine hoeveelheden hCG in het bloed en de urine te detecteren. Hoewel de hCG-concentratie in het begin vrij laag is, neemt dit gedurende de eerste weken van de zwangerschap snel en op voorspelbare wijze toe5.

Toename van het zwangerschapshormoon hCG in vroeg stadium van de zwangerschap

Relatieve hCG-concentratie
 
 
 
 
 
 
8
7
6
5
4
3
2
1
0
Ovulatie
Vanaf dit moment kan hCG aanwezig zijn in de urine
Eerste dag dat u kunt testen met Clearblue Digitaal Ultravroege Zwangerschaps-
test
Verwachte menstruatieperiode
Gemiste menstruatie
Dagen voor uw gemiste menstruatie
 

Vroege zwangerschapstekenen

Zwangerschapstest

Vroege zwangerschapstekenen

Meer informatie

 
 
 

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

Meer dan 99% nauwkeurig

Van alle Clearblue zwangerschapstesten is klinisch aangetoond dat deze meer dan 99% nauwkeurig bij het detecteren van zwangerschap vanaf de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen. Maar als je denkt dat je misschien zwanger bent, wil je dat zo snel mogelijk zeker weten en veel vrouwen willen daarom eerder testen. Met de meest gevoelige testen die verkrijgbaar zijn kun je op z'n vroegst 6 dagen voor je gemiste menstruatie testen (doorgaans 10 dagen na ovulatie).
Met ons digitale hulpmiddel kun je zien wanneer je een zwangerschapstest kunt doen.

Gebruik van een zwangerschapstest

Bijna driekwart van de vrouwen test het liefst direct in de urinestraal6. Voor je gemak kunnen de testen van Clearblue direct in de urinestraal worden gebruikt door het uiteinde gedurende 5 seconden in de urinestraal te houden of door het uiteinde 5-20 seconden in een opgevangen urinemonster te houden (afhankelijk van het gebruikte product). Lees meer over hoe je een zwangerschapstest gebruikt, maar houd er rekening mee dat je de met de test meegeleverde folder altijd moet raadplegen.

 

Een zwangerschapstest aflezen

Nadat je een zwangerschapstest hebt gedaan, kan het wachten op de uitslag best spannend zijn, daarnaast wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je de test juist afleest. Uit onderzoek blijkt dat het wat het afleesgemak betreft veel uitmaakt welk type test je gebruikt. Digitale testen zoals de Clearblue Digitaal Ultravroeg geven onmiskenbaar duidelijke uitslagen in woorden. Wist je dat bijna 1 op de 3 vrouwen sommige soorten zwangerschapstesten verkeerd kan interpreteren?6 Lees hier meer over.

 

Welke test is de juiste voor mij?

Alle Clearblue zwangerschapstesten hebben unieke en innovatieve functies om ervoor te zorgen dat ze eenvoudig in gebruik en eenvoudig af te lezen zijn, zodat je zeker bent van de uitslag.

Er bestaan andere testen die deze eigenschappen niet hebben.

Strookjes en cassettes zijn de eenvoudigste tests die er zijn. Ze zijn vaak klein en vaak niet zo eenvoudig in gebruik, aangezien je vaak meerdere handelingen moet verrichten, zoals het afnemen van een monster voordat je kunt testen. Op een mogelijk emotioneel moment als dit is een foutje zo gemaakt (of ben je door de spanning bang dat je een foutje maakt). Uit onderzoek blijkt bovendien dat 1 op de 3 vrouwen dit soort tests verkeerd kan aflezen, waarmee dit de moeilijkst te gebruiken en af te lezen tests zijn.6

Bijna driekwart van de vrouwen test het liefst direct in de urinestraal. Uit onderzoek is gebleken dat midstream-tests zoals die van Clearblue handig, hygiënisch en eenvoudig in gebruik zijn.6

Met Clearblue kun je er ook voor kiezen om vroeg te testen – de Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg geeft uitslagen 6 dagen voor je gemiste menstruatie1. Clearblue met Wekenindicator biedt van alle testen de meeste informatie over je zwangerschap en is bovendien de enige test die je vertelt hoeveel weken geleden je zwanger bent geworden. Had je menstruatie echter al moeten beginnen en wil je snel een uitslag? Dan is de Clearblue Snelle Detectie misschien wel dé test voor jou.

 

Clearblue zwangerschapstesten vergelijken

Bekijk onze video om de verschillende typen zwangerschapstesten te bekijken en om te beslissen welke test het best geschikt is voor jou.

 

Zwangerschapstest bij de arts

De zwangerschapstesten op basis van urine die je arts gebruikt, zijn gebaseerd op dezelfde technologie als zwangerschapstesten voor thuisgebruik. De zwangerschapstesten die artsen gebruiken, detecteren ook hCG en zijn meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen. Sommige testen die huisartsen gebruiken, kunnen - net als testen voor thuisgebruik - ook worden gebruikt voordat je menstruatie zou moeten beginnen.

Aangezien zwangerschapstesten voor thuisgebruik zo betrouwbaar zijn, kan het best zijn dat je arts geen tweede test gaat doen om een positieve uitslag te bevestigen. Houd er echter wel rekening mee dat de protocollen hiervoor per land kunnen verschillen. Als er een tweede urinetest wordt gedaan, is de uitslag vaak in een paar minuten bekend. Je arts kan ook een bloedtest doen door een bloedmonster af te nemen (via je arm) of door via een vingerprik een paar druppeltjes bloed op te vangen. Als er een bloedmonster wordt afgenomen, kan het naar een laboratorium worden gestuurd en het duurt dan meestal een paar dagen voordat de resultaten bekend zijn.

 

Meer dan 30 jaar aan Clearblue-primeurs

Clearblue is al meer dan 30 jaar een pionier op het gebied van zwangerschapstesten en heeft al verschillende nieuwe en innovatieve producten op de markt gebracht, zoals:

 • 1985

  's Werelds eerste eenvoudig te gebruiken zwangerschapstest voor thuisgebruik. Deze test werkte sneller en veel eenvoudiger dan voorgaande methodes en was de eerste test die je direct in de urinestraal kon houden. Bovendien bestond de test uit maar 3 stappen en bood deze in 30 minuten, in tegenstelling tot de uren of dagen van andere methodes, een nauwkeurig resultaat.

 • 1988

  's Werelds eerste 1-staps zwangerschapstest met binnen 3 minuten eenvoudig af te lezen resultaten.

 • 1996

  's Werelds eerste zwangerschapstest met uitslag binnen 1 minuut.

 • 2003

  's Werelds eerste digitale zwangerschapstest met een duidelijke uitslag in woorden. De 'digitale revolutie' is belangrijk, aangezien 1 op de 4 vrouwen een lijntest verkeerd kan aflezen7.

 • 2004

  's Werelds eerste zwangerschapstest met een van kleur veranderend uiteinde voor eenvoudige monsterafname.

 • 2008

  's Werelds eerste zwangerschapstest die kan vertellen of je 1-2, 2-3 of meer dan 3 weken geleden zwanger werd.

 • 2011

  's Werelds eerste zwangerschapstest die een Red Dot-award heeft gewonnen vanwege zijn innovatieve, klantvriendelijke en ergonomische ontwerp.

 • 2012

  's Werelds eerste digitale zwangerschapstest met aftelscherm voor de uitslag.

 • 2014

  Ultragevoelig – visuele uitslag, 6 dagen voor je gemiste menstruatie2

 • 2020

  's Werelds eerste zwangerschapstest met een stoplicht dat aangeeft wanneer je genoeg urine hebt opgevangen. Met onmiskenbaar duidelijke digitale uitslagen, 6 dagen voor je gemiste menstruatie1


 1. Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg: 78% van de resultaten 'Zwanger' kunnen 6 dagen vóór je gemiste menstruatie worden gedetecteerd (5 dagen voor je verwachte menstruatieperiode).
 2. Clearblue Zwangerschapstest Ultravroeg: 'Gemiste menstruatie' verwijst naar de dag na je verwachte menstruatieperiode. In 79% van de geteste monsters in een laboratoriumonderzoek werd zwangerschap 6 dagen voor de gemiste menstruatie gedetecteerd (dit is 5 dagen voor je verwachte menstruatieperiode).
 3. Clearblue met Wekenindicator: Weken na bevruchting afgebeeld op het scherm als 1-2, 2-3, 3+ weken.
 4. Clearblue Zwangerschapstest Snelle Detectie: 'Gemiste menstruatie' verwijst naar de dag na je verwachte menstruatieperiode. In 56% van de geteste monsters in een laboratoriumonderzoek werd zwangerschap 5 dagen voor de gemiste menstruatie gedetecteerd (dat is 4 dagen voor je verwachte menstruatieperiode).
 5. Nepomnaschy PA, Weinberg CR, Wilcox AJ, Baird DD. Urinary hCG patterns during the week following implantation. Hum Reprod 2008 Feb;23(2):271–7.
 6. Pike J, Godbert S, Johnson S. Comparison of volunteers' experience of using, and accuracy of reading, different types of home pregnancy test formats. Expert Opinion on Medical Diagnostics 2013; 7(5):435-44.
 7. Tomlinson C, Marshall J, Ellis JE. Comparison of accuracy and certainty of results of six home pregnancy tests available over-the-counter. Curr Med Res Opin 2008 Jun;24(6):1645–9 
think-you-might-be-pregnant

Denk je dat je zwanger bent?

Ontdek Digitaal Ultravroeg, onze gevoeligste digitale zwangerschapstest die je 6 dagen vóór je gemiste menstruatie digitale resultaten geeft.

De testgevoeligheid bedraagt 10mIU/ml. 78% van de uitslagen 'Zwanger' kunnen 6 dagen vóór je gemiste menstruatie worden gedetecteerd.