Belangrijkste 10 zaken om je te helpen zwanger te worden

Belangrijkste 10 zaken om je te helpen zwanger te worden

Heb je besloten dat je een gezin wilt stichten of opnieuw zwanger wilt worden? Vraag deskundig advies om je te helpen bij het zwanger worden en om een gezonde zwangerschap in te gaan. Dit is onze lijst met de top 10 van zaken die je moet weten:

 • Nadat je stopt met anticonceptie kan het even duren voordat je menstruatiecycli weer normaal verlopen.
 • Als je vrijt op de momenten dat je ovuleert, word je sneller zwanger.
 • Één op de twee koppels probeert zwanger te worden op de verkeerde dagen1.
 • Clearblue Ovulatietesten kunnen je helpen om de dagen te bepalen waarop je het meest vruchtbaar bent.

1. Stop met anticonceptie

Bij sommige anticonceptiemethoden, zoals het condoom voor mannen en vrouwen, een pessarium en natuurlijke gezinsplanning, ben je onmiddellijk vruchtbaar zodra je de anticonceptie niet meer gebruikt en worden je menstruatiecycli niet verstoord. Bij andere methoden zoals zowel de anticonceptiepil als anticonceptie-injecties, kan het even duren vooraleer je menstruatiecycli weer normaal verlopen nadat je met de anticonceptie stopt. Hoewel er geen reden is om niet onmiddellijk te beginnen, willen sommige vrouwen enkele maanden wachten voordat ze een kind proberen te verwekken om zo hun natuurlijke cycli terug te krijgen en hun lichaam volledig voor te bereiden.

Ik ben onlangs gestopt met hormonale anticonceptie (bijv. de anticonceptiepil). Is dit van invloed op het resultaat van mijn ovulatietest?

Nee, het beïnvloedt het resultaat niet. Je cycli kunnen echter onregelmatig zijn en het kan even duren voordat ze weer normaal verlopen. Het is wellicht goed om te wachten totdat je twee natuurlijke menstruatiecycli hebt gehad en de lengte van deze cycli te noteren voordat je een Clearblue Ovulatietest gebruikt.

2. Vrij op het juiste moment

Wist je dat één op de twee koppels mogelijk op de verkeerde dagen probeert zwanger te worden1? Er zijn elke maand slechts enkele dagen waarop een vrouw zwanger kan worden: de dag van de ovulatie (als je lichaam een eicel afgeeft) en enkele dagen vóór de ovulatie. Door te vrijen op deze dagen, maximaliseer je je kansen om zwanger te worden.
Je hebt waarschijnlijk gehoord dat de gemiddelde cyclus 28 dagen duurt en dat de ovulatie plaatsvindt op dag 14. Deze getallen zijn echter slechts gemiddelden van verzamelde gegevens. In werkelijkheid komen de cycli van de meeste vrouwen niet overeen met dit gemiddelde. Als je je cyclus bijhoudt met een ovulatietest, kun je je cycluslengte en datum van de ovulatie bepalen en hoef je niet te gissen.

Antwoorden van onze experts

Professor Bill Ledger vruchtbaarheidsspecialist!

Kunnen bepaalde seksuele posities, zoals met je benen in de lucht op je rug liggen na het vrijen, de kansen op zwangerschap vergroten?

Professor Bill Ledger, vruchtbaarheidsspecialist

Dit lijkt een fabeltje te zijn. Veel vrouwen merken op dat na het vrijen zaad uit de vagina lijkt te lekken, en gaan dus op kussens liggen of met het benen omhoog liggen na het vrijen als ze proberen zwanger te worden. Dit lekken na de seks is echter slechts het zaadvocht. Het beweeglijke sperma beweegt zeer snel in het baarmoederslijm. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken.

Identificeert gewoonlijk 4 of meer vruchtbare dagen

Pregnancy test

Geavanceerde Digitale Ovulatietest

Lees verder

 

3. Neem foliumzuur in

Inname van foliumzuur voorkomt afwijkingen aan de neurale buis bij je baby, zoals spina bifida. In het Verenigd Koninkrijk raadt de hoofdgezondheidsadviseur van de overheid vrouwen die zwanger willen worden of zijn aan om dagelijks voedingssupplementen met 400 microgram foliumzuur te nemen, en wel vanaf 3 maanden vóór je probeert zwanger te worden en tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap2. Als je gezond eet, krijg je al foliumzuur binnen via voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, bonen, groene bladgroenten en sinaasappelsap. Toch is het belangrijk om nog supplementen in te nemen omdat het erg moeilijk is om voldoende foliumzuur op te nemen door alleen maar een dieet.

Waarom wordt foliumzuur aanbevolen wanneer je een kind probeert te verwekken?

Professor Bill Ledger, vruchtbaarheidsspecialist

Er zijn sterke bewijzen dat een gezonde hoeveelheid foliumzuur in de bloedbaan op het tijdstip van de bevruchting het risico op afwijkingen aan de neurale buis, zoals spina bifida, aanzienlijk verlaagt. Openbare gezondheidsdiensten in het Verenigd Koninkrijk, de VS en in andere landen raden aan dat gezonde vrouwen 0,4 of 0,5 mg foliumzuur per dag innemen vóór de zwangerschap (dit is beschikbaar in veel vitaminesupplementen). Vrouwen met risicofactoren voor een metabolisme met weinig foliumzuur, zoals vrouwen die anti-epileptica nemen of vrouwen met MTHFR-genmutaties, moeten 5,0 mg per dag innemen. Het is belangrijk dat dit in de eicel zit voordat het wordt bevrucht.

We willen zwanger worden. Zijn er behalve foliumzuur nog voedingssupplementen die kunnen helpen?

Professor Bill Ledger, vruchtbaarheidsspecialist

Foliumzuur is het belangrijkst. Het loont echter de moeite om je gehalte aan Vitamine D te laten controleren en een supplement te nemen als je een tekort hebt (wat velen onder ons hebben). Als je een dieet volgt met weinig rood vlees, is het mogelijk dat je extra ijzer nodig hebt en als je een veganistisch dieet volgt, kun je wellicht ook nog andere voedingssupplementen overwegen. Er is een grote industrie die vitamines en supplementen wil verkopen aan vrouwen die zwanger willen worden. Er is echter niet veel bewijs dat gezonde, jonge mensen met een gezond eetpatroon al deze hulpmiddelen nodig hebben.


4. Eet gezond

Als je je baby de best mogelijke start wilt geven, zelfs vóór de bevruchting, moet je zorgen dat je evenwichtige maaltijden, veel vers fruit en groenten eet op een regelmatige basis en dat je minder verwerkte voeding en fastfood eet. Zorg dat je volgende dingen eet:

 • Koolhydraten - volkorenbrood (bruin), pasta, rijst en granen zijn beter dan wit brood, taart en koeken.
 • Fruit en groenten - probeer hiervan dagelijks vijf porties te eten en houd er rekening mee dat ze gezonder zijn naarmate de groente of het fruit kleuriger is.
 • Proteïne - Je kunt de benodigde proteïnen uit vlees, vis, eieren, peulvruchten en bonen halen.
 • Melk en melkproducten - deze bevatten veel calcium, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van de botten.
 • Vet - probeer vet in te nemen van plantaardige bronnen zoals olijfolie of van vette vis zoals zalm, haring of makreel.

5. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

 • Rauwe eieren, rauw of rood vlees en schaaldieren​
  Deze kunnen salmonella of andere organismen bevatten die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.
 • Niet-gepasteuriseerde zuivelproducten, lever, leverpastei
  Deze voedingsmiddelen kunnen Listeria bevatten, wat kan leiden tot een miskraam of overlijden van de foetus.
 • Lever/leverproducten
  Deze bevatten hoge doses vitamine A, wat schadelijk kan zijn voor een ontwikkelende baby. Probeer deze producten dus te vermijden.
 • Vitaminesupplementen die NIET het label 'Mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap' bevatten
  Vitamine- en andere supplementen mogen uitsluitend worden gebruikt als op de verpakking staat dat deze veilig kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat sommige vitamines erg gevaarlijk zijn voor de ontwikkelende baby indien je deze in hoge doses inneemt. Het is belangrijk om foliumzuur te nemen, zoals eerder vermeld. Je kunt dit dus als los supplement kopen of een supplement kopen dat specifiek bedoeld is voor gebruik tijdens de zwangerschap.
 • Wees voorzichtig met geneesmiddelen
  Bespreek met je arts welke geneesmiddelen je gebruikt en praat ook met je arts voordat je stopt met voorgeschreven geneesmiddelen die je gebruikt. Laat de apotheek weten dat je zwanger bent als je vrij verkrijgbare geneesmiddelen nodig hebt. Zelfs eenvoudige middelen zoals een neusspray kunnen ingrediënten bevatten die niet mogen worden gebruikt wanneer je zwanger bent.
 • Let op voor toxoplasmose
  Ongewassen groenten, rood vlees en kattenuitwerpselen vormen een risico op toxoplasmose. Dit kan miskramen, overlijden van de foetus of afwijkingen aan je baby veroorzaken. Je moet dus altijd je fruit en groenten wassen, alleen goed gebakken vlees eten en handschoenen dragen wanneer je in de tuin werkt of de kattenbak verschoont.

Zijn er voedingsmiddelen die ik moet vermijden wanneer ik zwanger probeer te worden?

Professor Bill Ledger, vruchtbaarheidsspecialist

De meeste voedingsmiddelen zijn tijdens de zwangerschap volledig onschadelijk en het is belangrijk om een evenwichtig en gezond zwangerschapsdieet te volgen met de juiste hoeveelheden uit de verschillende voedselgroepen. Er zijn echter bepaalde voedingsmiddelen die door ze te eten een listeria-infectie kunnen veroorzaken. Deze voedingsmiddelen zijn o.a. niet-gepasteuriseerde melk, zachte kazen, vooraf bereide salades (in bijvoorbeeld saladebars), ongewassen rauwe groenten, pastei, koude kippenblokjes en voorgesneden fruit en fruitsalade. Om listeriose te voorkomen, moet je deze risicovolle voedingsmiddelen vermijden en rauwe voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals rundvlees, lamsvlees, varkensvlees of gevogelte, goed bakken. Houd en bereid rauw vlees gescheiden van groenten, gekookt voedsel en voedsel dat klaar is om te eten en was rauwe groenten en fruit grondig voordat je deze opeet.


6. Blijf fit en behoud een gezond lichaamsgewicht

Een zwangerschap is een zware belasting voor het lichaam. Fit blijven voor je zwanger wordt, helpt je dus wanneer het zo ver is. Als je fit bent voordat je zwanger wordt, is het gemakkelijker voor je om actief te blijven wanneer je zwanger bent. Lichaamsbeweging helpt je gemoed en energiepeil te verbeteren. Ook verlaagt dit stress, wat positief is wanneer je zwanger probeert te worden. Een gezond lichaamsgewicht kan helpen bij het zwanger worden. Het beste is om een zo ideaal mogelijk gewicht te bereiken voordat je zwanger probeert te worden. Je arts kan je informatie geven over je ideale gewicht.


7. Stop met roken, drugs en alcohol

Je kunt roken, alcohol en drugs het beste vermijden wanneer je zwanger probeert te worden en terwijl je zwanger bent.

Als je rookt of drugs gebruikt, zal het stoppen hiermee je kansen op een gezonde zwangerschap en gezonde baby verhogen.

Als je alcohol drinkt tijdens de zwangerschap, kan dit op de lange termijn schadelijk zijn voor je baby. Hoe meer je drinkt, des te groter het risico. Als je zwanger bent of zwanger probeert te worden, kun je het beste helemaal geen alcohol drinken. Zo beperk je de risico's voor je baby tot een minimum. Als je partner rookt, drinkt of drugs neemt, is het ook belangrijk dat hij hiermee stopt (en eigenlijk definitief stopt) terwijl je een kind probeert te verwekken. Behalve de neveneffecten die deze op je hebben, hebben sigaretten, drugs en alcohol ook een slechte invloed op de kwaliteit van het sperma.


8. Rubella: controleer je vaccinatiegeschiedenis

Rubella, ook bekend als rode hond, kan ernstige gevolgen hebben voor ongeboren kinderen. Het is verstandig om te controleren of je bent beschermd tegen Rubella als je zwanger wilt worden. Bespreek je vaccinatiegeschiedenis met je arts3.


9. Optimaliseer je vaginale gezondheid: gebruik een glijmiddel dat niet schadelijk is voor sperma

Vaginale droogheid komt vaker voor dan we denken. In een onderzoek in 11 landen bij 6500 vrouwen, gaf tot 18% van de vrouwen tussen 18 en 34 jaar aan dat ze altijd of meestal vaginale droogheid ervaren4.Dit kan erger zijn als je probeert zwanger te worden, omdat je dan vaker vrijt. Sommige van de meest voorkomende glijmiddelen kunnen giftig zijn voor sperma, gebruik dus een spermavriendelijk glijmiddel.
Als je abnormale vaginale afscheiding hebt, is het verstandig dat je dit met je arts bespreekt. Veel voorkomende vaginale infecties, zoals bacteriële vaginose of candidiasis, kunnen eenvoudig worden behandeld zodat het gemakkelijker wordt om te proberen zwanger te worden.


10. Betrek je partner erbij: dit zijn enkele manieren die zorgen voor gezond sperma.

 • Blijf fit en gezond
  Je partner moet zo actief mogelijk proberen te zijn, zijn alcoholinname beperken, stoppen met roken en gezond eten.
 • Gebruik een​​ glijmiddel dat niet schadelijk is voor sperma
  Zorg dat het eventuele glijmiddel dat je gebruikt niet zaaddodend of giftig is voor sperma. Je kunt een 'spermavriendelijk' glijmiddel met geschikte formule kopen.
 • Houd de testikels koel
  Je partner moet los ondergoed dragen en hete baden vermijden. Consistente of langdurige 'opwarming' van de testikels kan de spermakwaliteit verlagen.

We willen zwanger worden. Zijn er voedingssupplementen die mijn partner zou moeten innemen?

Professor Bill Ledger, vruchtbaarheidsspecialist

Nee, tenzij hij bepaalde gezondheidsproblemen heeft of een bepaald dieet moet volgen. Als je al een tijdje zwanger probeert te geraken, kun je je arts vragen om een telling van het sperma. Als deze normaal is, hoef je je geen zorgen te maken over supplementen. Stop met roken, drink matig en maximaal een tot twee keer per week, houd je gewicht binnen het normale bereik (maar vermager niet te veel) en geniet van een leuk liefdesleven.

Moeten we vaker vrijen wanneer we een kind proberen te verwekken? Kan te veel vrijen de kwaliteit of kwantiteit van het sperma verlagen?

Professor Bill Ledger, vruchtbaarheidsspecialist

Spermacellen die te lang in de testikels opgeslagen blijven, stapelen veel beschadigd DNA op en zijn minder vruchtbaar. Bij koppels die vaak (dagelijks) vrijen, zal de man minder spermacellen per ejaculaat hebben, maar is het sperma vruchtbaarder. Als je een kind probeert te verwekken, moet je proberen om ten minste om de twee dagen te vrijen rond het tijdstip van de ovulatie.
 • 1. Johnson SR., et al. Hum. Repro. (2011) 26: i236
 • 2. Leiblum SR., et al. J Sex Med. (2009) 6: 2425–2433.
 • 3. http://www.nhs.uk/Conditions/Rubella/Pages/Prevention.aspx accessed 2/5/2017
 • 4. NICE Clinical Guideline [CG62] – Antenatal care for uncomplicated pregnancies. Gepubliceerd in maart 2008.  Bijgewerkt in januari 2017.
promoboxe-ADOT

Ovulatietest Geavanceerd Digitaal

In elke cyclus zijn er slechts enkele dagen waarop een vrouw vruchtbaar is. Als je zwanger probeert te worden, is het dus erg belangrijk dat je op deze dagen vrijt. De Clearblue® Ovulatietest Geavanceerd Digitaal is de eerste en ENIGE test die tijdens elke cyclus meestal 4 of meer vruchtbare dagen vaststelt.

find-your-most-fertile-days

Je meest vruchtbare dagen vinden

Ovulatietesten zijn een nauwkeurige en eenvoudige manier om je meest vruchtbare dagen te identificeren om je kansen om zwanger worden te maximaliseren.