Hoe kan ik mijn meest vruchtbare dagen bepalen?

Hoe kan ik mijn meest vruchtbare dagen bepalen?

Er zijn tijdens elke cyclus slechts enkele dagen (meestal zes) waarop je zwanger kunt worden: de dagen voorafgaand aan de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. Het is dus belangrijk te weten wanneer deze dagen zich voordoen in je cyclus als je probeert zwanger te worden. Er zijn verschillende signalen en symptomen van ovulatie en bij de meeste methoden voor het detecteren van de ovulatie worden deze signalen en symptomen gebruikt om je vruchtbare dagen te bepalen. In dit artikel worden deze signalen en symptomen besproken en wordt uitgelegd hoe je deze kunt gebruiken.

Signalen en symptomen van ovulatie

  • Veel vrouwen hebben geen ovulatiesymptomen. Vrouwen die wel symptomen hebben, merken dat deze van cyclus tot cyclus verschillen.
  • Sommige signalen treden pas na de ovulatie op en zijn daarom niet handig voor het voorspellen van de vruchtbare dagen tijdens die cyclus
  • De LH-piek (gedetecteerd door ovulatietesten) doet zich 24 tot 36 uur vóór de ovulatie voor.

Ovulatie is de naam van het proces dat normaal gesproken één keer per menstruatiecyclus optreedt wanneer hormonale veranderingen ertoe leiden dat een eierstok een eicel afgeeft. Dit gebeurt meestal 12 tot 16 dagen voordat de volgende menstruatie begint. Dit zijn de veel voorkomende signalen en symptomen van ovulatie.

LH-toename

Naarmate de ovulatie nadert, produceert het lichaam van de vrouw steeds meer oestrogeen, een hormoon dat ervoor zorgt dat de binnenwand van de baarmoeder dikker wordt en niet langer vijandig is voor sperma. Deze hoge oestrogeenniveaus zorgen voor een plotse toename van een ander hormoon, LH (luteïniserend hormoon). Door de LH-piek laat de volgroeide eicel los van de eierstok. Dit is de ovulatie. De ovulatie doet zich normaal zo'n 24 tot 36 uur na de LH-piek voor, waardoor de LH-piek een goede voorspeller is voor de piekvruchtbaarheid.

Temperatuurverhoging

De basale lichaamstemperatuur (in rust) van een vrouw wordt na de ovulatie 0,4 tot 1,0 °C hoger. Deze toename wordt normaal gesproken niet opgemerkt, maar kan worden gedetecteerd door een nauwkeurige thermometer.

Ovulatiepijn

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft pijn tijdens de ovulatie. De pijn doet zich net voor, tijdens of na de ovulatie voor. Er zijn verschillende verklaringen voor de oorzaak van deze ovulatiepijn. Net voor de ovulatie kan de groei van de follikel het oppervlak van de eierstok doen uitrekken, wat pijn veroorzaakt. Tijdens de ovulatie komt er vloeistof of bloed vrij uit de gescheurde follikel, wat irritatie van de buikwand kan veroorzaken.

De ene maand kan de ovulatiepijn aan de ene zijde worden gevoeld, de andere maand aan de andere zijde. Het kan ook enkele maanden op rij aan dezelfde kant voorkomen. Normaal gesproken duurt dit slechts een paar minuten. Het kan echter langer duren, wel 24 tot 36 uur en kan een stekende, krampachtige, specifieke pijn zijn. De pijn wordt maar zelden omschreven als ernstige pijn.

Wijzigingen in speeksel

Het speeksel van de vrouw verandert als het hormoon oestrogeen in het lichaam verandert. Tijdens de maandelijkse cyclus van een vrouw neemt het oestrogeen een paar dagen voor de ovulatie drastisch toe. Een paar dagen voor de menstruatie neemt het oestrogeen in mindere mate nogmaals toe.

Wijzigingen in baarmoederslijm

Tijdens de menstruatiecyclus wijzigt het soort en de hoeveelheid baarmoederslijm, een afscheiding in de klieren van de baarmoeder. Deze kan kleverig of elastisch, wit of wazig zijn. Tijdens de dagen voorafgaand aan de ovulatie verandert het naar helder en elastisch (en wordt vaak vergeleken met eiwit, vandaar de naam 'eiwitbaarmoederslijm'). Dit slijm is geschikt voor sperma en helpt de spermacellen de eicel te bereiken.


Gebruik deze signalen en symptomen om je meest vruchtbare dagen te bepalen

  • Met sommige methoden kan alleen worden vastgesteld wanneer de ovulatie al heeft plaatsgevonden en deze methoden zijn daarom niet erg handig om tijdens die cyclus zwanger te worden.
  • Ovulatietesten nemen de LH-piek waar, die zich 24 tot 36 uur voor de ovulatie voordoet.
  • Clearblue Ovulatietesten zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-piek.
  • De kalendermethode blijkt de juiste vruchtbare dagen slechts in een derde van de cycli te voorspellen1.

Als je je kansen om zwanger te worden wilt maximaliseren, kun je het beste vrijen op de dagen voorafgaand aan de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. Dit zijn manieren waarop je de signalen en symptomen van ovulatie kunt gebruiken om deze paar vruchtbare dagen in elke cyclus te detecteren.

Ovulatietesten

Clearblue Ovulatietesten en de Clearblue Advanced Vruchtbaarheidsmonitor zijn eenvoudig te gebruiken en detecteren de belangrijkste vruchtbaarheidshormonen in een urinestaal. Ze zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-piek en kunnen tot zes vruchtbare dagen vaststellen tijdens elke cyclus, de dagen waarop je het meest waarschijnlijk zwanger zult worden.

Identificeert gewoonlijk 4 of meer vruchtbare dagen

Pregnancy test

Geavanceerde Digitale Ovulatietest

Lees verder

 

De kalendermethode

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, kun je proberen de ovulatie te voorspellen door nauwkeurig de lengte van elke cyclus te registreren. Je moet de lengte van je cyclus ten minste enkele maanden registreren voordat je een overzicht krijgt. Als je een erg regelmatige menstruatiecyclus hebt, vindt je ovulatie tussen de 12 en de 16 dagen voor je volgende menstruatie plaats. De dag waarop je werkelijk ovuleert, kan nog steeds enkele dagen variëren van cyclus tot cyclus, zelfs als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt.

De kalendermethode blijkt de juiste vruchtbare dagen slechts in een derde van de cycli te voorspellen.2

Bijhouden van basale lichaamstemperatuur

Deze methode is gebaseerd op het feit dat je basale lichaamstemperatuur met 0,4 tot 1,0 °C stijgt na de ovulatie. Dan is het al te laat om de kansen op bevruchting in die menstruatiecyclus te optimaliseren2. Om deze methode nauwkeurig te gebruiken, moet je je basale lichaamstemperatuur telkens 's ochtends meten voordat je uit bed komt. Het duurt opnieuw verschillende menstruatiecycli voordat je een beeld krijgt van je vruchtbare dagen. Er zijn bovendien veel factoren zoals verandering van het slaappatroon, reizen en alcoholgebruik die je basale lichaamstemperatuur kunnen veranderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de voorspelling van de vruchtbare dagen volgens de basale lichaamstemperatuur van een vrouw (tot op een dag nauwkeurig), in minder dan 70% van de gevallen klopt2.

Ovulatiepijn

Ongeveer één op de vijf vrouwen heeft pijn tijdens de ovulatie. Omdat de pijn tijdens of zelfs na de ovulatie kan optreden, is deze methode echter geen geschikte manier om de dagen voorafgaand aan de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf vast te stellen.

Observatie van het speeksel

Het is aangetoond dat je speeksel wijzigt afhankelijk van de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam, en er zijn sets beschikbaar die je helpen deze wijzigingen op te sporen. Deze bestaan meestal uit een kleine microscoop met een glazen oppervlak. Je plaatst wat speeksel op het glazen oppervlak, je wacht tot het droog is en je onderzoekt met de microscoop of er een 'varenpatroon' aanwezig is door de zoutkristallen in het speeksel wanneer je oestrogeenpeil hoog is. Wijzigingen in speeksel zijn echter een onbetrouwbare methode gebleken voor de voorspelling van de ovulatie en zijn moeilijk te interpreteren2. Speeksel kan ook worden beïnvloed door roken, het drinken van alcohol en eten.

Observatie van het baarmoederslijm

Tijdens je menstruatiecyclus wijzigt het soort en de hoeveelheid baarmoederslijm, een afscheiding in de klieren van de baarmoeder. Deze kan kleverig of elastisch, wit of wazig zijn. Tijdens de dagen voorafgaand aan de ovulatie wordt het helder en elastisch en wordt het vaak vergeleken met eiwit. Door deze wijzigingen te noteren, kun je bepalen wanneer je zult ovuleren zodat je kunt vrijen op je meest vruchtbare dagen. Het grootste voordeel van deze methode is dat je een beter inzicht krijgt in je lichaam. Je bent je beter bewust van de wijzigingen die je lichaam ondergaat tijdens een menstruatiecyclus. Het kan echter een tijdje duren voor je de wijzigingen leert te 'lezen', en je baarmoederslijm kan worden beïnvloed door andere factoren, zoals infecties, seks en bepaalde medicijnen.  • 1. Ellis JE., et al. Human Reproduction (2011) 26: i76
  • 2. Brezina PR., et al. Fertil & Steril (2011); 95(6): 1867-78
promoboxe-ADOT

Ovulatietest Geavanceerd Digitaal

In elke cyclus zijn er slechts enkele dagen waarop een vrouw vruchtbaar is. Als je zwanger probeert te worden, is het dus erg belangrijk dat je op deze dagen vrijt. De Clearblue® Ovulatietest Geavanceerd Digitaal is de eerste en ENIGE test die tijdens elke cyclus meestal 4 of meer vruchtbare dagen vaststelt.

find-your-most-fertile-days

Je meest vruchtbare dagen vinden

Ovulatietesten zijn een nauwkeurige en eenvoudige manier om je meest vruchtbare dagen te identificeren om je kansen om zwanger worden te maximaliseren.