Wat is ovulatie?

Wat is ovulatie?

Ovulatie is de naam van het proces dat één keer per menstruatiecyclus optreedt wanneer hormonale veranderingen ertoe leiden dat een eierstok een eicel afgeeft. In dit artikel wordt dit proces wat meer in detail besproken en wordt uitgelegd hoe je deze kennis kunt gebruiken bij het zwanger worden.

  • Ovulatie is het proces waarbij hormonale veranderingen ertoe leiden dat een eierstok een eicel afgeeft.
  • Je kunt alleen zwanger worden als een spermacel een eicel bevrucht.
  • De ovulatie vindt normaal gesproken 24 tot 36 uur na de LH-piek (luteïniserend hormoon) plaats. Als je deze LH-piek kunt identificeren, kun je dus bepalen wanneer je ovulatie plaatsvindt.
  • Sperma kan tot vijf dagen actief blijven. Koppels kunnen dus zwanger worden door te vrijen voordat de eicel wordt afgegeven.
  • Clearblue Ovulatietesten zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-piek.

Wat is ovulatie?

Ovulatie is de naam van het proces dat normaal gesproken één keer per menstruatiecyclus optreedt wanneer hormonale veranderingen ertoe leiden dat een eierstok een eicel afgeeft. Je kunt alleen zwanger worden als een spermacel een eicel bevrucht. De ovulatie vindt meestal 12 tot 16 dagen voordat je volgende menstruatie begint, plaats.

Woman reproductive organs

  • Naarmate de ovulatie nadert, produceert je lichaam steeds meer oestrogeen, een hormoon dat ervoor zorgt dat de binnenwand van je baarmoeder dikker wordt en niet langer vijandig is voor sperma.
  • Deze hoge oestrogeenniveaus zorgen voor een plotse toename van een ander hormoon, LH (luteïniserend hormoon). Door de LH-piek komt de volgroeide eicel los van de eierstok. Dit is de ovulatie.
  • De ovulatie doet zich normaal zo'n 24 tot 36 uren na de LH-piek voor, waardoor de LH-piek een goede voorspeller is voor de vruchtbaarheidspiek.
  • De eicel kan tot 24 uur na ovulatie worden bevrucht. Als de eicel niet wordt bevrucht, wordt de binnenlaag van de baarmoeder afgestoten (en gaat de eicel verloren) en begint je menstruatie. Dit betekent het begin van de volgende menstruatiecyclus.

 

Kan ik meer dan één keer ovuleren tijdens mijn cyclus?

Professor Bill Ledger, vruchtbaarheidsspecialist

Ja. Het is mogelijk om twee keer te ovuleren, maar dit gebeurt meestal op hetzelfde tijdstip in de cyclus. Dit is hoe niet-identieke tweelingen worden geboren, wanneer twee afzonderlijke eicellen vrijkomen. Het gebeurt vaker bij vrouwen ouder dan 35, wat gedeeltelijk verklaart waarom de oudere groep meer tweelingen heeft (de andere reden is dat veel IVF-klinieken twee embryo's plaatsen bij oudere patiënten, en slechts één embryo plaatsen bij vrouwen jonger dan 40 jaar).

Identificeert gewoonlijk 4 of meer vruchtbare dagen

Clearblue Geavanceerde Digitale Ovulatietest

Wat is het verschil tussen ovulatie en vruchtbare dagen?

Hoewel een eicel slechts 24 uur overleeft, kan sperma tot vijf dagen actief blijven. Daarom is het mogelijk, ook al is dit verbazend, dat een koppel een kind kan verwekken door vier of vijf dagen vóór de ovulatie te vrijen.

De totale vruchtbare periode, wanneer rekening wordt gehouden met de levensduur van zowel het sperma als de eicel, duurt ongeveer zes dagen. De 'vruchtbare dagen' zijn alle dagen tijdens je menstruatiecyclus wanneer je de mogelijkheid hebt om zwanger te worden na onbeschermde seks.

Als de vruchtbare dagen worden bepaald, kunnen koppels beter plannen wanneer ze moeten vrijen en hebben ze ook meer kansen om zwanger te worden. Hierdoor wordt mogelijk de druk minder die koppels ervaren als ze proberen zwanger te worden.


Wanneer is een vrouw het meest vruchtbaar?

Een vrouw is het meest vruchtbaar de dag van de ovulatie en de dag daarvoor. Op deze twee dagen met piekvruchtbaarheid is de kans het grootst om zwanger te worden na onbeschermde seks. Je kan ook zwanger worden enkele dagen voor de piekvruchtbaarheid.


Fertility cycle
De bovenstaande grafiek geeft aan dat er ook kans is om in de dagen voorafgaand aan de ovulatie zwanger te worden.

 


Wanneer vindt de ovulatie plaats?

De lengte van de menstruatiecyclus verschilt van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus, maar bedraagt meestal tussen de 23 en 35 dagen. De ovulatie vindt normaal gesproken 12-16 dagen vóór de volgende menstruatie plaats. Veel vrouwen denken dat ze op dag 14 ovuleren, maar dit is slechts een gemiddelde. De meeste vrouwen ovuleren op een andere dag in de menstruatiecyclus, en dit varieert ook van cyclus tot cyclus. Het is zelfs zo dat 46% van de menstruatiecycli zeven dagen of meer verschillen1.

Sommige vrouwen zeggen dat ze een pijnscheut voelen wanneer ze ovuleren, maar velen voelen helemaal niets en er zijn geen andere fysieke tekenen van ovulatie. Om zwanger te worden is het belangrijk om te vrijen op je vruchtbare dagen. Als je wilt weten wanneer je meest vruchtbare dagen zijn, is het belangrijk om je eigen lichaam en je persoonlijke menstruatiecyclus te leren kennen.

Professor Bill Ledger, vruchtbaarheidsspecialist

Iedereen is anders en vrouwen kunnen niet vertrouwen op bevolkingsgemiddelden om hun eigen vruchtbaarheid te kennen. Weten wanneer de ovulatie plaatsvindt is een van de eenvoudigste stappen die vrouwen kunnen nemen om hun vruchtbaarheid te kennen. Ovulatietesten zijn de eenvoudigste manier om nauwkeurig te voorspellen wanneer vrouwen ovuleren. Traditionele LH-testen geven een of twee dagen vóór de ovulatie een waarschuwing. Clearblue heeft ook geavanceerdere producten ontwikkeld waarmee vrouwen nog meer informatie krijgen.

Ik ben niet zeker of ik elke maand ovuleer. Wat kan de oorzaak zijn?

Professor Michael Thomas

Soms ovuleren vrouwen niet elke maand, wat een aantal oorzaken kan hebben. Als je cycli langer zijn dan 35 dagen, ovuleer je mogelijk niet consistent of helemaal niet. De meerderheid van de vrouwen die niet ovuleren en niet zwanger zijn, heeft het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS). PCOS is een aangeboren aandoening en kan ervoor zorgen dat vrouwen niet op regelmatige en consistente basis ovuleren (een eicel afgeven). Deze vrouwen hebben mogelijk ook volwassenenacne of meer haargroei op de bovenlip of onder de kin. Op een echo-onderzoek is mogelijk te zien dat er zich kleine cystes op de eierstokken bevinden die ook klein blijven. Andere omstandigheden waardoor je mogelijk niet ovuleert, omvatten een slechte werking van de schildklier (hypothyreoïdie), een hoge productie van prolactine (hyperprolactinemie) en de periode voorafgaand aan de menopauze (perimenopauze). Als je denkt dat je niet consistent ovuleert, moet je een arts raadplegen.
Lees meer over anovulatie.

Identificeert gewoonlijk 4 of meer vruchtbare dagen

Pregnancy test

Clearblue Geavanceerde  Digitale Ovulatietest

Lees verder

 

Hoe lang duurt de ovulatie?

De ovulatie is het proces waarbij een eicel wordt afgegeven door de eierstok en dit vindt vrijwel onmiddellijk plaats: de follikel springt kapot en de eicel wordt razendsnel in de eileider 'gelanceerd'.  • 1. Creinin, MD., et al. Contraception (2004) 70: 289-92
dot-pinpoints

Ovulatietest Digitaal: identificeert jouw twee meest vruchtbare dagen

In elke cyclus zijn er slechts enkele dagen waarop een vrouw vruchtbaar is. Als je zwanger probeert te worden, is het dus erg belangrijk dat je op deze dagen vrijt.