Hoe word ik sneller zwanger?

Hoe word ik sneller zwanger?

Er zijn tijdens elke menstruatiecyclus slechts enkele dagen waarop je zwanger kunt worden: de dag van je ovulatie en de dagen voorafgaand aan de ovulatie. Één op de twee koppels probeert zwanger te worden op de verkeerde dagen, omdat ze niet weten wanneer hun meest vruchtbare dagen zijn1.

 
 • Er zijn tijdens elke maand slechts enkele dagen waarop je zwanger kunt worden.
 • Deze dagen variëren echter van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus, zelfs in regelmatige cycli.
 • Als je je ovulatie nauwkeurig voorspelt, maximaliseer je je kansen om op natuurlijke wijze zwanger te worden.
 • Hormonale veranderingen regelen de ovulatie. De toename van een hormoon genaamd LH (luteïniserend hormoon) zorgt voor de ovulatie. Deze toename vindt 24 tot 36 uur vóór de ovulatie plaats.
 • Clearblue Ovulatietesten zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-piek en helpen je sneller zwanger te worden.
 • Een belangrijk onderzoek wees uit dat 77% meer vrouwen zwanger zijn geworden toen ze hun vruchtbare dagen detecteerden (met behulp van een digitale ovulatietest) dan vrouwen die alleen regelmatig vreeën.2
 • Als je niet regelmatig ovuleert, is het handig als je hier snel achter komt zodat je de juiste medische zorg kunt krijgen.

De cycli van de meeste vrouwen zijn niet 'gemiddeld'

Één op de twee koppels probeert mogelijk zwanger te worden op de verkeerde dagen, omdat ze niet weten wanneer hun meest vruchtbare dagen zijn1. Een onderzoek onder vrouwen die probeerden zwanger te worden heeft aangetoond dat slechts 13% de dag van ovulatie juist had geschat en dat slechts 55% de dag van ovulatie binnen hun vruchtbare dagen (vijf tot zes dagen voorafgaand aan de ovulatie en de dag van ovulatie) had geschat3.

Het is moeilijk zeker te weten wanneer je ovuleert, omdat de cycli van de meeste vrouwen niet 'gemiddeld' zijn

Veel vrouwen denken dat hun ovulatie plaatsvindt op dag 13 of 14 van hun cyclus. Dit is gebaseerd op een cyclus van 28 dagen, maar varieert van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus. Het is zelfs zo dat 46% van de menstruatiecycli zeven dagen of meer verschillen4. Dit heeft een aanzienlijke impact op de timing van de ovulatie van cyclus tot cyclus. Daarom is het voor vrouwen vaak moeilijk om tijdens de cyclus de vruchtbare dagen nauwkeurig te voorspellen.


Professor Bill Ledger, vruchtbaarheidsspecialist

Iedereen is anders en vrouwen kunnen niet vertrouwen op bevolkingsgemiddelden om hun eigen vruchtbaarheid te weten. Weten wanneer de ovulatie plaatsvindt is een van de eenvoudigste stappen die vrouwen kunnen nemen om hun vruchtbaarheid te kennen en ovulatietesten zijn de eenvoudigste manier om nauwkeurig te voorspellen wanneer vrouwen ovuleren.

Je persoonlijke cyclus wordt geregeld door je eigen hormoonniveaus.


Je persoonlijke cyclus wordt geregeld door je eigen hormoonniveaus

De menstruatiecyclus wordt geregeld door hormonen die tijdens de menstruatiecyclus veranderen en onder andere, de ovulatie regelen. Belangrijk om te weten wanneer je zwanger kunt worden:

 • Oestrogeen: in het begin van de cyclus stijgt dit hormoon geleidelijk tot aan de ovulatie. Door deze toename verandert het baarmoederslijm, dat een gunstige omgeving voor het sperma creëert.
 • Luteïniserend hormoon (LH) piekt 24 tot 36 uur vóór de ovulatie (het afgeven van de eicel), en is daarom de beste voorspeller van ovulatie.

Typical hormone levels during the menstrual cycle

De LH-piek is de meest nauwkeurige voorspeller van de ovulatie

Er zijn een aantal methoden waarmee vrouwen hun dag van ovulatie kunnen bepalen, zoals het bijhouden van een kalender, het meten van de basale lichaamstemperatuur en het bijhouden van ovulatiesymptomen. Deze methoden variëren echter in gebruiksvriendelijkheid en nauwkeurigheid.
De kalendermethode blijkt de juiste vruchtbare dagen slechts in een derde van de cycli te voorspellen. Deze methode kun je het beste samen met een nauwkeurigere methode gebruiken, zoals een ovulatietest.
De LH-piek is de meest nauwkeurige voorspeller van de ovulatie, hoe je cycli ook variëren van maand tot maand.


Word sneller zwanger: gebruik een ovulatietest

 • Nauwkeurig: ze zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-piek om de beste twee dagen om zwanger te worden juist te voorspellen.
 • Eenvoudig te gebruiken: test met de eerste urine van de dag, als de hormonen het meest geconcentreerd zijn. Digitale testen bieden gemakkelijk af te lezen resultaten. Lees meer over het gebruik van ovulatietesten.
 • Zorg ervoor dat 'BabyDancing' speciaal blijft: het wordt aanbevolen om regelmatig te vrijen tijdens de cyclus en dit kan emotioneel veeleisend zijn en al snel leiden tot een 'technische' kijk op seks als je probeert zwanger te worden. Ovulatietesten zorgen ervoor dat je niet meer hoeft te gissen wanneer je moet vrijen, zodat het leuk blijft om op natuurlijke wijze zwanger te worden.
 • Controleer of je normaal ovuleert: het is handig als je dit al snel controleert, omdat je dan sneller hulp kunt zoeken bij een arts. Bovendien kan de arts dan vaststellen of er een medisch probleem is en je het juiste advies geven.
 • Word sneller zwanger: een onderzoek onder vrouwen die ovulatietesten gebruiken, heeft aangetoond dat zij gemiddeld 10% sneller zwanger werden dan vrouwen die alleen regelmatig vreeën2.

Professor Bill Ledger, vruchtbaarheidsspecialist

Ik zou alle vrouwen die proberen zwanger te worden aanraden om ovulatietesten te gebruiken. Als ze hun lichaam beter kennen, krijgen ze een zelfverzekerd gevoel en worden hun kansen om sneller zwanger te worden hoger. • 1. Johnson SR., et al. Hum. Repro. (2011) 26: i236.
 • 2. Tiplady S., et al. Human Reproduction (2013) 28(1): 138-151. 210 women. Not statistically significant for conception rates.
 • 3. Zinaman M., et al. Current Medical Research and Opinion. (2012) 28: 1–6.
 • 4. Creinin MD., et al. Contraception (2004) 70:289-92.
 • 5. Ellis JE., et al. Human Reproduction (2011) 26: i76
promoboxe-ADOT

Ovulatietest Geavanceerd Digitaal

In elke cyclus zijn er slechts enkele dagen waarop een vrouw vruchtbaar is. Als je zwanger probeert te worden, is het dus erg belangrijk dat je op deze dagen vrijt. De Clearblue® Ovulatietest Geavanceerd Digitaal is de eerste en ENIGE test die tijdens elke cyclus meestal 4 of meer vruchtbare dagen vaststelt.