Ik zie een licht streepje op mijn zwangerschapstest: ben ik zwanger?

Ik zie een licht streepje op mijn zwangerschapstest: ben ik zwanger?

U denkt dat u zwanger bent en u hebt een zwangerschapstest voor thuisgebruik gekocht, maar plotseling slaat uw verwachting om in verwarring wanneer u een heel licht streepje op de test ziet. Wat betekent dit? Clearblue legt uit waarom het streepje in uw test licht kan zijn en of u wel of niet zwanger bent. 


 
 • Een zwangerschapstest detecteert de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrone).
 • hCG is normaal gesproken alleen aanwezig in het lichaam wanneer u zwanger bent.
 • Bij een positief streepje, ongeacht hoe licht of hoe duidelijk het streepje is, is de uitslag 'zwanger'.
 • De hCG-waarden in uw lichaam zullen in de loop van de zwangerschap toenemen.
 • Als u vroeg test, kan het zijn dat uw hCG-waarden nog aan de lage kant zijn en dan ziet u een licht positief streepje.
 • U kunt lichte streepjes voorkomen door een digitale test te gebruiken, de test uit te voeren met de eerste ochtendurine en niet te veel te drinken voordat u gaat testen.

Als u een positief streepje ziet, bent u zwanger

Een zwangerschapstest detecteert de aanwezigheid van het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine).  Dit wordt ook wel 'het zwangerschapshormoon' genoemd, omdat dit normaal gesproken alleen in het lichaam aanwezig is in het geval van een zwangerschap. Gedurende de zwangerschap zullen de hCG-waarden toenemen, waardoor de testen het gemakkelijker kunnen detecteren. Sommige zwangerschapstesten, zoals Clearblue Digital, geven een duidelijk antwoord in woorden zoals bijvoorbeeld ‘Zwanger’ of ‘Niet Zwanger’, maar de meeste testen tonen twee streepjes als u zwanger bent. 

Als de test heeft gewerkt – en u gebruikt een test die visueel de uitslag toont – ziet u altijd een ‘controlestreep’. Als u zwanger bent, verschijnt er nog een streep. Soms is het makkelijk te zien of een zwangerschapstest een positieve uitslag heeft of niet, maar soms is het andere streepje erg licht. Als u een positief streepje ziet, zelfs al is het maar heel licht, dan is het antwoord simpelweg: Ja, u bent vrijwel zeker zwanger.

 

Wat veroorzaakt een licht positief streepje op een zwangerschapstest?  

De zichtbaarheid van het positieve teststreepje hangt af van de hoeveelheid hCG in uw urine.  Als het een licht streepje is, duidt dit normaal gesproken op het feit dat de hCG-waarden laag zijn. Een reden voor lage hCG-waarden kan zijn dat u nog in een erg vroeg stadium van de zwangerschap bent. Sommige zwangerschapstesten zijn zo gevoelig dat zij al een zwangerschap kunnen detecteren 6 dagen voordat uw volgende menstruatie zou beginnen (5 dagen voordat u uw menstruatie zou verwachten), alleen zijn de hCG-waarden in dit stadium nog zo laag dat het streepje logischerwijs ook heel licht is. Gedurende uw zwangerschap zullen de hCG-waarden toenemen, dus als u ervoor zou kiezen om opnieuw te testen, zult u waarschijnlijk een veel duidelijker positief streepje zien.

U kunt in de grafiek hieronder zien hoe uw hCG-waarden in uw urine toenemen gedurende de eerste stadia van de zwangerschap.  

Toename van het zwangerschapshormoon hCG in vroeg stadium van de zwangerschap

Relatieve hCG-concentratie
 
 
 
 
 
 
8
7
6
5
4
3
2
1
0
Ovulatie
Vanaf dit moment kan hCG aanwezig zijn in de urine
Eerste dag dat u kunt testen met Clearblue Digitaal Ultravroege Zwangerschaps-
test
Verwachte menstruatieperiode
Gemiste menstruatie
Dagen voor uw gemiste menstruatie

Overgenomen van: Gnoth, C. en Johnson, S.: Strips of Hope: Accuracy of Home Pregnancy Tests and New Developments. GeburtshilfeFrauenheilkd 2014;74(7):661–669. 

Een andere reden voor het zien van een licht positief streepje kan zijn dat u te veel vloeistof gedronken hebt. Het drinken van veel water of een andere vloeistof voordat u de zwangerschapstest gaat gebruiken, kan wel helpen sneller een urinemonster te produceren, maar dit verdunt ook de hCG-concentratie. Veel vloeistof drinken voor een test kan resulteren in een licht positief streepje, of als u vroeg test, zelfs in een negatieve uitslag.  

Het is misschien makkelijk om te denken dat een licht streepje een 'vals positieve' uitslag is, maar het is zeer uitzonderlijk om een vals positief te krijgen. U kunt hier meer lezen over vals positieve zwangerschapstest resultaten.

Hoe ziet een licht streepje eruit?

Elke zwangerschapstest is anders: sommige merken gebruiken een rode kleur en andere, zoals Clearblue, een blauwe kleur. Bij een test die rood gebruikt, zal een lichte streep eruitzien als roze, maar bij een test die blauw gebruikt, zal een lichtblauwe kleur te zien zijn. Zie de afbeeldingen hieronder om een idee te krijgen van hoe een licht streepje er mogelijk kan uitzien.  

 

 

 

Hoe kan ik een heel licht streepje op mijn zwangerschapstest voorkomen?

U kunt de onzekerheid van lichte streepjes voorkomen als u: 

 • Een digitale test kiest. Gebruik een digitale zwangerschapstest die het resultaat in woorden toont, zodat u niet de lichte streepjes hoeft af te lezen.   
 • De gebruiksaanwijzing van de fabrikant voor de test goed volgt.  Dit is erg belangrijk. Verschillende testen verschillen in gevoeligheid (m.b.t. welke hormoonwaarde zij kunnen detecteren) en sommige zijn geschikt om te gebruiken in de periode voorafgaand aan uw verwachte menstruatie en andere juist niet. Als u vroeg wilt testen, zorg er dan voor dat u de juiste test kiest.
 • De test meteen 's ochtends bij het opstaan doet. Als u vroeg test, gebruik dan de test direct na het opstaan in de ochtend. Dan is de hCG-concentratie het hoogst. 
 • Zorgt dat u niet te veel drinkt voordat u de test gebruikt. Veel vloeistof drinken, waaronder water, voor het gebruik van een test kan de hCG-concentratie verdunnen.  
 • tumoren van de cellen waaruit de placenta zou bestaan 

Als u een licht positief streepje ziet en nog steeds twijfelt of u wel zwanger bent, kunt u de test binnen een paar dagen herhalen. Dan zouden de hCG-waarden wat hoger kunnen zijn.  Als u nog steeds twijfelt, ga dan naar uw huisarts. 

think-you-might-be-pregnant

Denk je dat je zwanger bent?

Ontdek Digitaal Ultravroeg, onze gevoeligste digitale zwangerschapstest die je 6 dagen vóór je gemiste menstruatie digitale resultaten geeft.

De testgevoeligheid bedraagt 10mIU/ml. 78% van de uitslagen 'Zwanger' kunnen 6 dagen vóór je gemiste menstruatie worden gedetecteerd.

clear_answers-2

Duidelijke antwoorden wanneer je deze het hardst nodig hebt

Denk je dat je zwanger bent? Wij geven antwoorden die nauwkeurig, snel en duidelijk zijn.