Hoe word ik zwanger?

Je kunt alleen zwanger worden als je onbeschermd vrijt tijdens de paar dagen voorafgaand aan je ovulatie en de dag van je ovulatie. Als je probeert zwanger te worden, is het dus handig om je menstruatiecyclus goed te kennen. We hopen dat de volgende informatie je kan helpen bij je traject naar een zwangerschap.

Wist je dat?

  • Één op de twee koppels probeert zwanger te worden op de verkeerde dagen1.
  • Er zijn tijdens de cyclus slechts enkele dagen waarop je zwanger kunt worden: de dag van je ovulatie en enkele dagen vóór de ovulatie.
  • Deze dagen variëren echter van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus, zelfs in regelmatige cycli.
  • Als je je ovulatie nauwkeurig voorspelt, maximaliseer je je kansen om op natuurlijke wijze zwanger te worden.
  • Clearblue Ovulatietesten zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-toename. Deze LH-toename geeft aan dat de ovulatie zal volgen, bijgevolg voorspelllen de testen de ovulatie nauwkeurig.

De 10 belangrijkste dingen die je moet weten als je probeert zwanger te worden.

Heb je besloten dat je een gezin wilt stichten of opnieuw zwanger wilt worden? Vraag deskundig advies om je te helpen bij het zwanger worden en om een gezonde zwangerschap in te gaan.


Menstruatiecycli en ovulatie

Je weet wellicht al heel wat over je menstruatiecyclus, zoals hoe vaak je menstrueert en hoe zwaar je menstruatie is. In dit artikel wordt de vrouwelijke menstruatiecyclus, de ovulatie en de menstruatie wat meer in detail besproken en wordt uitleg gegeven over de verschillende hormonen die deze gebeurtenissen regelen.


Wat is ovulatie?

Ovulatie is de naam van het proces dat normaal gesproken één keer per menstruatiecyclus optreedt wanneer hormonale veranderingen ertoe leiden dat een eierstok een eicel afgeeft. In dit artikel wordt dit proces wat meer in detail besproken en wordt uitgelegd hoe je deze kennis kunt gebruiken bij het zwanger worden.


Hoe lang duurt het om zwanger te worden?

Veel koppels gaan ervan uit dat ze snel zwanger zullen worden. Voor koppels  jonger dan 35 die in goede gezondheid verkeren, is het echter heel normaal dat het tot een jaar duurt om zwanger te worden. Hier bespreken we waarom het langer kan duren dan verwacht om zwanger te worden.


Hoe word ik sneller zwanger?

Er zijn tijdens elke cyclus slechts enkele dagen waarop je zwanger kunt worden: de dag van je ovulatie en de dagen tot aan de ovulatie. Één op de twee koppels probeert zwanger te worden op de verkeerde dagen1, omdat ze niet weten wanneer hun meest vruchtbare dagen zijn. Ontdek meer over het verhogen van de kans om zwanger te worden.


Verschillende manieren om je meest vruchtbare dagen te bepalen

Het is essentieel om tijdens elke cyclus te weten wanneer je meest vruchtbare dagen zijn als je probeert zwanger te worden. Er zijn verschillende signalen en symptomen bij een ovulatie en bij de meeste methoden worden deze signalen en symptomen gebruikt om je vruchtbare dagen te bepalen. In dit artikel worden deze signalen en symptomen besproken en wordt uitgelegd hoe je deze kunt gebruiken.

Ovulatietesten

Clearblue biedt een aantal producten aan die je helpen om de ovulatiecyclus van je lichaam beter te begrijpen en om je vruchtbare dagen nauwkeurig te bepalen. Deze producten kun je eenvoudig thuis gebruiken en kunnen je helpen om je kansen te maximaliseren om op natuurlijke wijze zwanger te worden.

Ovulatiecalculator

Clearblue wil je graag helpen begrijpen hoe de ovulatie werkt en hoe je lichaam werkt. Daarom biedt Clearblue een calculator aan die twee zaken aangeeft: de dagen waarop je ovulatie waarschijnlijk plaatsvindt en de kans dat je ovulatie op elk van deze dagen plaatsvindt. Deze calculator is ontwikkeld met behulp van meer dan 700 vrouwen en hun cycluslengte en ovulatiepatroon.


Hoeveel eicellen heb ik?

Je hebt de volgende term wellicht al gehoord: 'De biologische klok van een vrouw'. Maar wat betekent dit en op welke leeftijd wordt dit belangrijk? Een man produceert gedurende zijn hele leven sperma met hetzelfde tempo. Het verhaal is echter anders bij vrouwen.


Vruchtbaarheidsproblemen

Een flink deel van de bevolking heeft te maken met onvruchtbaarheid: ongeveer 16% van de koppels zijn na een jaar onbeschermd vrijen nog steeds niet zwanger2. In dit artikel worden een aantal problemen besproken die vruchtbaarheidsproblemen bij zowel mannen als vrouwen kunnen veroorzaken.

Wat is anovulatie?

De ovulatie wordt gecontroleerd door vruchtbaarheidshormonen. Als je hormoonniveaus om een bepaalde reden worden verstoord, kan dit je ovulatie beïnvloeden. Anovulatie betekent dat de eierstok van een vrouw niet in staat is om een rijpe eicel af te geven. De meeste vrouwen krijgen ooit tijdens hun vruchtbare leven te maken met anovulatie in een menstruatiecyclus. Hier bespreken we enkele oorzaken van anovulatie meer in detail en leggen we uit waar je op moet letten.

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen; PCOS is de meest voorkomende oorzaak van anovulatoire onvruchtbaarheid3 (als de eierstok van een vrouw geen eicel afgeeft). Naar schatting hebben ongeveer één op de vijf vrouwen in het Verenigd Koninkrijk polycysteuze eierstokken4. In dit artikel wordt deze aandoening besproken en wordt uitgelegd hoe dit de vruchtbaarheid van de vrouw kan beïnvloeden.dot-pinpoints

Ovulatietest Digitaal: identificeert jouw twee meest vruchtbare dagen

In elke cyclus zijn er slechts enkele dagen waarop een vrouw vruchtbaar is. Als je zwanger probeert te worden, is het dus erg belangrijk dat je op deze dagen vrijt.