Ovulatiecalculator

Wanneer zal ik waarschijnlijk ovuleren?

Om je te helpen begrijpen hoe ovulatie werkt ...

Wanneer begon uw laatste menstruatie?
Bijv. op 17/04/2021
Jouw gebruikelijke cycluslengte:
E.g. Cycli duren normaal tussen de 23 en 35 dagen
Bereken de datum waarop je menstruatie zou moeten beginnen
waarschijnlijkheid
dat je vandaag ovuleert
De resultaten zijn gebaseerd op de informatie die u hebt
  *
Begin van je laatste menstruatie
  20%
Waarschijnlijkheid dat je op deze datum ovuleert
Mijn informatie wijzigen

(X) FABEL: Menstruatiecycli duren altijd 28 dagen en elke vrouw ovuleert op dag 14.

(✓) FEIT: De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar elke vrouw is uniek en ongeveer 50% van de vrouwen heeft een cyclus die zeven dagen of meer afwijkt1. Aangezien menstruatiecycli niet even lang zijn, varieert ook het moment van de ovulatie. Het kan dus moeilijk te bepalen zijn wat JOUW meest vruchtbare dagen zijn.

Clearblue – 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-toename

Advanced Digital Ovulation test Als je je vruchtbare dagen elke cyclus nauwkeurig wilt bepalen, moet je een ovulatietest gebruiken die de wijzigingen in je persoonlijke vruchtbaarheidshormonen in de urine detecteert. Ovulatietesten zijn 2x nauwkeuriger dan de kalendermethode2. Clearblue Digitale Ovulatietesten zijn meer dan 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-toename om jouw meest vruchtbare dagen te bepalen.


De resultaten van je ovulatiecalculator begrijpen

Er zijn tegenwoordig veel typen ovulatiecalculators verkrijgbaar die schatten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Deze calculators zijn een soort 'kalendermethode' en werken met gemiddelde gegevens zonder iets over jouw persoonlijke hormoonniveaus te lezen. Niemand is echter ‘gemiddeld’:
1.     Cycluslengtes variëren van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus: het is zelfs zo dat bijna 50% van de menstruatiecycli zeven dagen of meer afwijkt1
2.     Het moment van de ovulatie kan met enkele dagen variëren, zelfs in regelmatige cycli.

Moeten we elke dag dat ik vruchtbaar ben vrijen?

Professor Bill Ledger

Spermacellen die te lang in de testikels opgeslagen blijven, stapelen te veel beschadigd DNA op en zijn minder vruchtbaar. Bij koppels die vaak (dagelijks) vrijen, zal de man minder spermacellen per ejaculaat hebben, maar is het sperma vruchtbaarder. Als je een kind probeert te verwekken, moet je proberen om ten minste om de twee dagen te vrijen rond het tijdstip van de ovulatie.

Wat is het verschil tussen 'ovulatie' en 'vruchtbare dagen'?

'Ovulatie' is het proces waarbij een eicel vrijkomt uit de eierstok. Dit vindt 12-16 dagen plaats voordat de volgende menstruatie begint.

'Vruchtbare dagen' zijn de dagen tijdens de menstruatiecyclus van een vrouw, tot en met de dag van de ovulatie, wanneer zij de mogelijkheid heeft om zwanger te worden na onbeschermde seks.

Wanneer zijn de dagen met de hoogste en laagste kans om zwanger te worden?

De meest vruchtbare dagen in elke cyclus wanneer je de hoogste kans hebt om zwanger te worden na onbeschermde seks, zijn de dag van de ovulatie en de dag daarvoor. Dit zijn de twee dagen met 'piekvruchtbaarheid'. Tijdens de vruchtbare tijd van een vrouw kan sperma echter enkele dagen overleven in haar lichaam. Daarom zijn er ook nog enkele dagen daarvoor wanneer je ook zwanger zou kunnen worden. Dit zijn de dagen met 'hoge vruchtbaarheid'. Buiten deze 'vruchtbare periode' van ongeveer zes dagen is de kans op zwangerschap laag3.


Welke methode is zeer nauwkeurig?

De Clearblue Digitale Ovulatietesten zijn meer dan 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-toename die zich 24-36 uur voor de ovulatie voordoet, en zijn dus nauwkeuriger dan kalender- en temperatuurmethodes in het voorspellen van de meest vruchtbare dagen4.


 

1. Creinin MD., et al. Contraception (2004) 70: 289-92
2. Onderzoek bij 101 vrouwen in het Verenigd Koninkrijk waarin een eenvoudige kalendermethode met deze test is vergeleken met betrekking tot de betrouwbaarheid van de voorspelde LH-piek (2011).
3. In een onderzoek bij 87 vrouwen werden in 80% van de cycli vier of meer vruchtbare dagen bepaald bij gebruik van de daadwerkelijke cycluslengten. 4. Brezina PR., et al. Fertil & Steril (2011); 95(6): 1867-78