Zwangerschapstesten: alles wat u moet weten over vroeg testen

Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

Als je vermoedt dat je zwanger bent, wil je dat meteen zeker weten. Maar het is belangrijk om te weten wat er in je lichaam gebeurt zodat je weet hoe snel je kunt testen.

Vroege zwangerschapstest

Alles wat u moet weten over vroeg testen op zwangerschap. Gebruik onze calculator om te bepalen wanneer te testen.

Bijv. op 16/05/2024
Bijv. op 16/05/2024
Bereken wanneer ik kan testen

De eerste dag waarop u kunt testen

 
with
Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg
Duidelijke uitslagen in woorden, 6 dagen vroeger

Informatie over uw persoonlijke menstruatiecyclus

Begin van je laatste menstruatie
Datum positieve
Jouw gebruikelijke cycluslengte:
dagen
De resultaten zijn gebaseerd op de informatie die u hebt
Mijn informatie wijzigen

Alles wat je moet weten over vroeg testen op zwangerschap.

Nadat het eitje is bevrucht, maakt het een reis naar de uterus (baarmoeder) en nestelt het zich in de baarmoederwand. In deze fase bevat je urine kleine hoeveelheden van het zwangerschapshormoon hCG. Alle zwangerschapstesten voor thuisgebruik detecteren dit hormoon en sommige tests zijn zo gevoelig dat je ze tot 6 dagen voor je gemiste menstruatie kunt gebruiken (dit is 5 dagen voor je verwachte menstruatieperiode).

Als je bijvoorbeeld je menstruatie op de 15e van de maand verwacht, kun je op de 10e al testen. Gebruik onze handige calculator 'Wanneer testen?' om te ontdekken wanneer je kunt testen met de Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg. Er is geen test waarmee je vroeger kunt testen. 

Het maakt niet uit wanneer je de test uitvoert, je mag vertrouwen op de nauwkeurigheid van het resultaat 'Zwanger' bij elke Clearblue zwangerschapstest.

Als je vroeg test, moet je er rekening mee houden dat als het resultaat 'Niet zwanger' is, je mogelijk toch zwanger bent. Dit komt omdat de hCG-concentratie van vrouw tot vrouw verschilt en er mogelijk nog niet voldoende van het hormoon aanwezig is voor een positieve uitslag. De hCG-concentratie stijgt in de vroege zwangerschap snel (zoals in de onderstaande tabel te zien is). Dit betekent dat als je opnieuw een test doet op de dag van je verwachte menstruatieperiode, je uitslag (positief of negatief) meer dan 99% nauwkeurig is.

De dag van je verwachte menstruatieperiode is de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen. Als je de volgende dag nog steeds niet ongesteld bent, is dit de dag van je gemiste menstruatie. Dus als je instructies ziet waarin staat dat je de test vier dagen voor je verwachte menstruatieperiode moet doen, is dit hetzelfde als vijf dagen voor je gemiste menstruatie.

Toename van het zwangerschapshormoon hCG in vroeg stadium van de zwangerschap

Relatieve hCG-concentratie
 
 
 
 
 
 
8
7
6
5
4
3
2
1
0
Ovulatie
Vanaf dit moment kan hCG aanwezig zijn in de urine
Eerste dag dat u kunt testen met Clearblue Digitaal Ultravroege Zwangerschaps-
test
Verwachte menstruatieperiode
Gemiste menstruatie
Dagen voor uw gemiste menstruatie

Dus als je overweegt om vóór je gemiste menstruatie te testen, is Clearblue Digitaal Ultravroeg een aanrader: deze test geeft je onmiskenbaar duidelijke uitslagen in woorden. Zie de onderstaande tabel voor resultaten van laboratoriumtesten met monsters van vroege zwangerschappen:

 

Eerste dag waarop je kunt testen  
Dag t.o.v. gemiste menstruatie -6 -5 -4 -3 -2 -1 0
Dag t.o.v. verwachte menstruatieperiode -5 -4 -3 -2 -1 0 +1
% van gedetecteerde zwangerschappen 78% 96% > 99% > 99% > 99% > 99% > 99%
  1. 'Gemiste menstruatie' verwijst naar de dag na de dag waarop je menstruatie had moeten beginnen. Tijdens laboratoriumtesten werd 78% van de resultaten 'Zwanger' gedetecteerd
clearblue-ultra-early

Uitslagen 6 dagen vóór je gemiste menstruatie

Als je wilt weten of je zwanger bent, kan het moeilijk zijn om te wachten met testen. Daarom kan de Zwangerschapstest Ultravroeg vanaf 6 dagen vóór je gemiste menstruatie worden gebruikt, of 5 dagen voordat je menstruatie zou moeten beginnen.

79% van de resultaten 'Zwanger' kunnen 6 dagen vóór je gemiste menstruatie worden gedetecteerd.

how-to-use-pregnancy-test

Gebruik van een zwangerschapstest

Wanneer en hoe je kunt testen hangt af van de test die je gebruikt, maar in dit artikel vind je alles wat je moet weten voordat je een test doet.