Alles wat u wilt weten over een 'vals positieve' zwangerschapstest

U hebt een zwangerschapstest gedaan en u ziet een positieve uitslag, maar u twijfelt: kan de uitslag onjuist zijn?  De meeste zwangerschapstesten voor thuisgebruik zijn betrouwbaar. De testen van Clearblue zijn bijvoorbeeld voor meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag dat u uw menstruatieperiode verwacht*. Natuurlijk is het mogelijk dat een test het mis heeft wanneer er een negatieve uitslag wordt getoond, maar zeker als u vroeg test, is het krijgen van een vals positieve uitslag uiterst zeldzaam. Dat gezegd hebbende zijn er uitzonderingen waarbij uw test een positieve uitslag kan geven terwijl u niet zwanger bent; lees verder om meer te weten te komen over vals positieve uitslagen.


 
 • Een zwangerschapstest detecteert het hCG-hormoon (humaan choriongonadotrofine), dat normaal gesproken alleen in het lichaam aanwezig is tijdens een zwangerschap.
 • Een positieve zwangerschapstest betekent dus dat u vrijwel zeker zwanger bent.
 • Het krijgen van een vals positieve uitslag – waarbij u nooit zwanger bent geweest – is uiterst zeldzaam.
 • Een test zal alleen een vals positieve uitslag geven wanneer u hCG in uw lichaam hebt door een andere oorzaak, bijvoorbeeld omdat u recentelijk zwanger bent geweest, vruchtbaarheidsmedicatie met hCG gebruikt of een medische aandoening hebt zoals bijvoorbeeld eierstokcysten.
 • Als u test vóór de datum van uw verwachte menstruatie, kunt u zwanger zijn maar zijn uw hCG-waarden nog te laag om te worden gedetecteerd door de test.
 • Een test kan een positieve uitslag geven in het geval van een chemische zwangerschap (vroegtijdig verliezen van de zwangerschap), een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of mola-zwangerschap, maar dan is het geen vals positieve uitslag.

Wat kan een vals positieve uitslag veroorzaken?

Het krijgen van een vals positieve uitslag – waarbij u nooit zwanger bent geweest – is uiterst zeldzaam. Zwangerschapstesten detecteren de aanwezigheid van het hCG-hormoon (humaan choriongonadotrofine) in uw lichaam, dat alleen aanwezig is in het geval van een zwangerschap. Daarom betekent een positieve zwangerschapstest vrijwel zeker dat u zwanger bent. 

Echter, in zeer uitzonderlijke gevallen kunt u een vals positieve uitslag krijgen door:

 • een recente zwangerschap (bijv. na een miskraam, recente geboorte of beëindiging van een zwangerschap)
 • bepaalde zeldzame eierstokcysten
 • bepaalde medicatie met het hCG-hormoon, zoals sommige vruchtbaarheidsbehandelingen 

Er zijn echter situaties waarin u een positieve uitslag krijgt en later ontdekt dat u niet meer zwanger bent, hoewel u het wel bent geweest. Dit kan voorkomen in geval van een chemische zwangerschap of wanneer u een zwangerschap bent verloren in een zeer vroeg stadium of in het geval van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.   Dit zijn geen vals positieve uitslagen –  het zijn daadwerkelijk positieve uitslagen van zwangerschapstesten ondanks dat de zwangerschap niet kon worden voortgezet. 

 

Wat is een chemische zwangerschap?

Een chemische zwangerschap is het verlies van een zeer vroege zwangerschap vlak nadat het embryo innestelt. Een echo-onderzoek kan geen foetus waarnemen, maar uw lichaam produceert het hCG-hormoon, dus dan is de uitslag positief. Zonder een zwangerschapstest zou u niet weten dat u zwanger was, aangezien een chemische zwangerschap gepaard gaat met zeer weinig symptomen en u geen zwangerschapsgerelateerde tekenen zoals ochtendmisselijkheid ervaart. Veel experts denken dat chemische zwangerschappen optreden vanwege dezelfde redenen dat veel andere miskramen optreden – vanwege chromosomale problemen bij de ontwikkeling van het kind. 

Bekijk onze video om meer te weten te komen over wat een chemische zwangerschap is en waarom dit een positieve uitslag veroorzaakt.  Vroegtijdig verlies van een zwangerschap komt veel voor – het overkomt ongeveer 1 op de 4 vrouwen – maar de meeste vrouwen die een baby hebben verloren, kunnen nog steeds een gezonde zwangerschap ervaren.    

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?  

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een relatief zeldzame aandoening (het treft ongeveer 1 op de 90 zwangerschappen) waarbij een bevruchte eicel buiten de baarmoeder innestelt, bijvoorbeeld in een eileider. De voortgang van een dergelijke zwangerschap is een gevaar voor uw gezondheid en het is niet mogelijk de zwangerschap te redden. Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn onder andere:

 • een uitgebleven menstruatie 
 • eenzijdige pijn in de onderbuik 
 • pijn in het puntje van uw schouder
 • vaginale bloeding of bruine, waterige afscheiding 
 • ongemak op het toilet 

Deze symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door andere dingen zoals een buikgriep, maar wanneer u zwanger bent en dergelijke symptomen ervaart, dient u zo snel mogelijk medisch advies in te winnen als voorzorgsmaatregel.

Wat is een mola-zwangerschap?

U kunt ook positief testen in het geval van een mola-zwangerschap. Een mola-zwangerschap is een zeer zeldzame complicatie die optreedt gedurende de allereerste stadia van bevruchting en waarbij de foetus zich abnormaal ontwikkelt. Bij een complete mola-zwangerschap – waarbij al het genetische materiaal van de moeder verloren gaat tijdens de bevruchting – is er geen baby. In plaats daarvan vormt zich een cluster van abnormale cellen – een zogenaamde mola – die zich ontwikkelt tot cysten. U kunt hier meer lezen over een mola-zwangerschap.  Een mola-zwangerschap resulteert ook in een positieve uitslag omdat uw lichaam hCG produceert en is geen vals positieve uitslag.  

Kan een recente zwangerschap, miskraam of beëindiging van een zwangerschap leiden tot een positieve uitslag?

Ja, maar slechts in sommige gevallen. Het gebruik van antibiotica leidt niet tot een positieve zwangerschapstest, maar indien u vruchtbaarheidsmedicaties met hCG (deze worden geïnjecteerd) gebruikt, kunt u een vals positieve uitslag krijgen.  De volgende geneesmiddelen vallen hieronder:  

De meeste medicatie die u in uw voorraadkastje hebt, zoals pijnstillers, maagzuurremmers, enz., heeft geen invloed op de uitslag van een zwangerschapstest voor thuisgebruik.

Welke medische aandoeningen kunnen resulteren in een vals positieve uitslag?

In sommige uitzonderlijke gevallen kunnen bepaalde medische aandoeningen leiden tot een verhoogde hCG-concentratie, zelfs wanneer u niet zwanger bent. Hieronder vallen:

 • eierstokcysten  
 • nierziekten 
 • bepaalde vormen van kanker
 • afwijkingen die van invloed zijn op de hormoonspiegel, met name bij (peri)menopauzale vrouwen.  
 • tumoren van de cellen waaruit de placenta zou bestaan 

 

clearblue-digital-ultra-early

Meer vertrouwen in vroege resultaten

Ontdek Digitaal Ultravroeg, onze gevoeligste digitale zwangerschapstest die je 6 dagen vroeger al digitale uitslagen geeft.

De testgevoeligheid bedraagt 10 mIU/ml. 78% van de uitslagen 'Zwanger' kunnen 6 dagen vóór je gemiste menstruatie worden gedetecteerd.

think-you-might-be-pregnant

Denk je dat je zwanger bent?

Ontdek Digitaal Ultravroeg, onze gevoeligste digitale zwangerschapstest die je 6 dagen vóór je gemiste menstruatie digitale resultaten geeft.

De testgevoeligheid bedraagt 10mIU/ml. 78% van de uitslagen 'Zwanger' kunnen 6 dagen vóór je gemiste menstruatie worden gedetecteerd.