Veelgestelde vragen over ovulatietesten


 
 • Wat is ovulatie, wanneer treedt deze op en waarom is dit belangrijk?

  Of je nu nadenkt over een baby of je bent al aan het proberen, een beter begrip van hoe je lichaam werkt, kan je enorm helpen. Één op de twee koppels probeert op de verkeerde dagen tijdens de cyclus van de vrouw zwanger te worden. Daarom hebben we wat informatie verzameld om je uit te leggen hoe je menstruatiecyclus en het ovulatieproces werken. De ovulatie treedt op wanneer hormoonwijzigingen je eierstokken ertoe aanzetten een ovum (eicel) vrij te geven. Dit gebeurt doorgaans 12-16 dagen voordat je volgende menstruatieperiode start. Je bent het meest vruchtbaar op de paar dagen voorafgaand aan de ovulatie en op de dag van de ovulatie zelf.

  De eicellen (ova) bevinden zich in je eierstokken (ovaria). Tijdens het eerste deel van elke menstruatiecyclus wordt één van de eicellen voorbereid voor vrijgave uit de eierstok. Als de ovulatie naderbij komt, produceert je lichaam meer oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt en creëert ook een spermavriendelijke omgeving. Het hogere oestrogeenniveau zorgt voor een plotselinge stijging of 'toename' van het luteïniserend hormoon (LH), dat vervolgens zorgt voor de vrijgave van de eicel uit de eierstok. Dit wordt ovulatie genoemd.

  Normaal treedt de ovulatie op 24-36 uur na de LH-toename en ben je het meest vruchtbaar op de dag van de LH-toename en de dag daarna.

  De eicel overleeft tot 24 uur na de ovulatie, dit is het moment waarop het kan worden bevrucht. Als er geen bevruchting plaatsvindt, neemt het niveau van het vruchtbaarheidshormoon af en start de volgende cyclus met het afstoten van het verdikte baarmoederslijmvlies (menstruatie).

  Hoewel de eicel slechts maximaal 24 uur kan overleven, kan sperma tot vijf dagen overleven. Daarom kun je, ook als je 4-5 dagen voor de vrijgave van de eicel seks hebt gehad, nog steeds zwanger worden.

  i Johnson SR, Foster L and Ellis J. Human Reproduction (2011) 26: i236

 • Ik denk dat ik misschien zwanger ben. Wat moet ik doen?

  Je zou een Clearblue Zwangerschapstest kunnen uitvoeren. Deze is eenvoudig in het gebruik en geeft je een nauwkeurig resultaat in nog geen 2 minuten. Als het testresultaat van je Clearblue Zwangerschapstest 'Zwanger' is, bespreek je dit resultaat met je arts, evenals de volgende stappen die je moet ondernemen. Als je meer wilt weten over Clearblue zwangerschapstesten, klik dan hier.

 • Ik heb alle testen volgens de instructies uitgevoerd maar ik heb mijn LH-toename nog niet gedetecteerd. Wat moet ik doen?

  Het aantal testen in een Clearblue Ovulatietestpakket is voor de meeste vrouwen met regelmatige cycli voldoende om hun LH-toename te detecteren. Als je cycluslengte meer dan drie dagen varieert, moet je met een nieuw pakket starten en extra teststaafjes gebruiken voor het detecteren van je LH-toename. Sommige vrouwen ovuleren niet elke cyclus en zullen in die cycli dus geen LH-toename zien. Als je je zorgen maakt over je resultaten, raadpleeg dan een arts.

 • Moet ik alle Clearblue Ovulatietesten gebruiken?

  Nee. Je kunt stoppen met testen wanneer je een LH-toename detecteert en de resterende testen bewaren voor het geval dat je die nodig hebt tijdens je volgende cyclus.

 • Moet ik de resultaten van mijn dagelijkse Clearblue Ovulatietesten vergelijken?

  Nee. Elke test die je uitvoert, toont je vruchtbaarheidsstatus van die dag.

 • Ik heb een fout gemaakt tijdens de ovulatietest. Wat moet ik nu doen?

  De beste oplossing is om vandaag een nieuwe ovulatietest uit te voeren zodra dat mogelijk is (je moet wel 4 uur wachten voordat je opnieuw urine afgeeft om te zorgen dat het niveau van het vruchtbaarheidshormoon in je urine niet verdund is). Probeer het drinken van overmatige hoeveelheden vocht tijdens de ovulatietesten te vermijden. Zorg dat je alle instructies nauwlettend opvolgt. Het beste is om voor het uitvoeren van de testen niet tot de volgende dag te wachten, anders zou je het detecteren van je vruchtbare dagen kunnen missen. Als je een urinestaal hebt verzameld om te testen, kun je ditzelfde urinestaal meteen gebruiken om je tweede test uit te voeren. Als je met deze tweede test je LH-toename niet detecteert, test dan morgen opnieuw op het gebruikelijke tijdstip.

 • Wat zijn de hoogste en laagste vruchtbare dagen?

  De dagen in elke cyclus wanneer je het meest vruchtbaar bent, en daarom de hoogste kans hebt om zwanger te worden na onbeschermde seks, zijn de dag van de ovulatie en de dag daarvoor. Dit zijn de twee dagen met piekvruchtbaarheid. Er zijn ook nog enkele dagen daarvoor wanneer je hoge vruchtbaarheid hebt en ook zwanger zou kunnen worden. Buiten deze 'vruchtbare periode' van ongeveer zes dagen is de kans op zwangerschap zeer laag.

 • Wat zijn de verschillen tussen de ovulatie en de vruchtbare dagen?

  Ovulatie is het proces waarbij een eicel vrijkomt uit de eierstok in het voortplantingssysteem van de vrouw. Dit vindt 12-16 dagen plaats voordat de volgende menstruatieperiode begint. Een vrouw is het meest vruchtbaar op de dag van de ovulatie en de dag ervoor.

  De 'vruchtbare dagen' zijn alle dagen tijdens de menstruatiecyclus van een vrouw wanneer zij de mogelijkheid heeft om zwanger te worden na onbeschermde seks. Aangezien sperma meerdere dagen in het lichaam van een vrouw kan overleven tijdens haar vruchtbare periode, heeft de vrouw tijdens haar cyclus doorgaans zes vruchtbare dagen: de dag van de ovulatie en de vijf dagen die daaraan voorafgaan.

 • Waarom moet ik mijn cycluslengte weten?

  De timing van de ovulatie varieert afhankelijk van je cycluslengte. Om te achterhalen wanneer je het meest vruchtbaar bent, moet je dus je eigen lichaam en cyclus leren kennen. Je kunt de lengte van je cyclus achterhalen door te tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie (dag 1) tot aan de dag voordat je volgende menstruatie start. Idealiter beschik je al over deze informatie voordat je begint met een ovulatietest.

  De cycluslengte kan verschillen van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus maar is over het algemeen tussen de 23 en 35 dagen lang.

 • Hoe kom ik erachter wanneer ik het meest vruchtbaar ben?

  Er zijn diverse manieren waarop je erachter kunt komen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Een van de eenvoudigste en meest nauwkeurige methodes is het gebruik van een ovulatietest voor thuisgebruik, zoals de Clearblue Ovulatietest en de Clearblue Vruchtbaarheidsmonitor.

  De Clearblue Ovulatietest en de Clearblue Digitale Ovulatietest helpen je bij het vaststellen van de twee meest vruchtbare dagen waarop je op natuurlijke wijze zwanger kunt worden. Dit wordt gedaan middels het detecteren van je LH-toename.

  De Clearblue Geavanceerde Digitale Ovulatietest is de enige ovulatietest die doorgaans vier vruchtbare dagen identificeert. Dat zijn twee dagen meer dan elke andere ovulatietest. De test houdt de veranderende niveaus van zowel LH als oestrogeen bij en de slimme algoritmen passen zich aan je persoonlijke cyclus aan.

  De Clearblue Vruchtbaarheidsmonitor heeft bewezen de kans op zwangerschap bijna te verdubbelenii door doorgaans zes vruchtbare dagen te identificeren. De test detecteert niet alleen de LH-toename en bepaalt je twee dagen met piekvruchtbaarheid, maar kan ook de extra dagen van hoge vruchtbaarheid voorafgaand aan de ovulatie bepalen door de toename van het oestrogeenniveau te detecteren. Daarnaast slaat de test de informatie over de cyclus op en wordt het testregime aangepast aan je persoonlijke cyclus.

  Clearblue biedt ook een Cyclus-tracker om je te helpen bij het plannen en volgen van je cyclus gedurende de tijd dat je probeert zwanger te worden.

  ii In de eerste twee gebruikscycli. Robinson JE., et al. Fertility and Sterility (2007) 87: 329-334

 • Hebben jullie nog tips** als hulp bij het zwanger worden en een gezonde zwangerschap?

  De volgende tips zullen je helpen je baby een goede start in het leven te geven:

  • Neem foliumzuur Het innemen van foliumzuur voordat je zwanger wordt, is zeer belangrijk, omdat dit betekent dat er voldoende van deze essentiële vitaminen in je lichaam aanwezig is in de vroegste zwangerschapsstadia. Met het innemen van foliumzuur kunnen aandoeningen van de neurale buis (problemen met de ontwikkeling van de ruggengraat, zoals een open rug) worden voorkomen.
  • Laat een medische controle uitvoeren Evalueer je levensstijl, zoals je alcohol- en sigarettenconsumptie, huidige medicatie en vaccinaties, en vraag je arts naar algemeen advies over zwanger worden en zwangerschap.
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht Overgewicht of ondergewicht kan voor problemen zorgen bij het zwanger worden. Raadpleeg je arts als je hulp nodig hebt om te bepalen wat het beste gewicht is voor jou en voor advies over hoe je dat gewicht kunt bereiken en behouden.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging Dit helpt je bij het versterken van je spieren en zorgt ervoor dat je later je baby eenvoudiger kunt dragen. Als je eenmaal zwanger bent, is een zwangerschapscursus een goede manier om gezond te blijven, omdat deze speciaal zijn ontworpen voor zwangere vrouwen.
  • Eet gezond De enige voedingsbron van jouw baby komt straks van jou. Zorg er dus voor dat je gedurende je zwangerschap voldoende calcium, proteïnen, vitaminen en koolhydraten binnenkrijgt. Voorkom cafeïnehoudende dranken en ongepasteuriseerde melkproducten.
  • Ga bewust om met geneesmiddelen Bespreek eventuele op voorschrift of vrij verkrijgbare geneesmiddelen die je gebruikt met je arts.
  • Voorkom infecties (bijvoorbeeld toxoplasmose) Was altijd je fruit en groenten, draag handschoenen bij het tuinieren en het legen van vuilnisemmers en zorg dat je vlees goed gaar is.
  • Informeer je tandarts Als je een bezoek aan de tandarts moet brengen, laat hem of haar dan weten dat je zwanger bent. Bepaalde behandelingen kunnen schadelijk zijn voor je baby.
  • Blijf veilig op het werk De richtlijnen voor veiligheid op het werk voor zwangere vrouwen variëren van land tot land. Raadpleeg daarom de professionele organisatie in jouw land die verantwoordelijk is voor het verstrekken van advies over dit onderwerp.

  **Deze suggesties zijn slechts bedoeld ter informatie. Raadpleeg altijd een gekwalificeerd arts voor medisch advies, met name voor het bewaken van de voortgang en duur van je zwangerschap. Lees voorafgaand aan het gebruik altijd zorgvuldig de instructies die bij het product worden meegeleverd.

 • Hoe groot is de kans om zwanger te worden tijdens de vruchtbare dagen?

  De kans om zwanger te worden varieert van cyclus tot cyclus en van vrouw tot vrouw en is afhankelijk van vele variabelen, zoals de leeftijd van de vrouw en die van haar partner, hun algemene gezondheidstoestand en hun levensstijl. In een onderzoekiii werden de kansen op zwangerschap op elk van de dagen tijdens de vruchtbare periode gerapporteerd. Deze worden in in de onderstaande grafiek weergegeven:

  iii Wilcox AJ., et al. NEJM (1995) 333: 1517

 • Wat is het verschil tussen de meeste ovulatietesten en de de Clearblue Geavanceerde Digitale Ovulatietest?

  De Clearblue Geavanceerde Digitale Ovulatietest is de enige ovulatietest die anders is: deze houdt nauwkeurig twee vruchtbaarheidshormonen bij en identificeert doorgaans je vier meest vruchtbare dagen, oftewel twee meer dan elke andere test. Dit betekent dat je vóór je ovulatie meer tijd hebt om samen met je partner quality time te creëren en elke cyclus meer kans hebt om zwanger te worden.

 • Ik ben onlangs gestopt met de anticonceptiepil. Heeft dit gevolgen voor mijn resultaat?

  Nee, dit heeft geen gevolgen voor je resultaten. Je cycli kunnen wel onregelmatig zijn als je onlangs met de pil bent gestopt, waardoor het lastiger kan zijn om te bepalen wanneer je moet beginnen met testen. Daarom kan het een goed idee zijn om te wachten totdat je twee natuurlijke menstruatiecycli achtereen hebt gehad en de duur van deze cycli te noteren voordat je een Clearblue Ovulatietest gebruikt.

 • Mijn cyclus ligt buiten het bereik in de tabel. Hoe weet ik wanneer ik moet beginnen met testen?

  Als de cyclus 21 dagen of korter is, moet je beginnen met testen op dag 5 van de cyclus. Als de cyclus langer dan 40 dagen is en je de Clearblue Ovulatietest of de Clearblue Digitale Ovulatietest gebruikt, moet je 17 dagen vóór de verwachte volgende menstruatieperiode beginnen met testen. Als de cyclus langer dan 40 dagen is en je de Clearblue Geavanceerde Digitale Ovulatietest gebruikt, moet je 20 dagen vóór de verwachte volgende menstruatieperiode beginnen met testen.

 • Ik heb meerdere maanden Clearblue Ovulatietesten gebruikt en ben niet zwanger geworden. Is het wel zeker dat ik zwanger zal worden?

  Het kan bij een normale, gezonde vrouw vele maanden duren voordat zij zwanger wordt. Er zijn veel redenen waarom je niet zwanger wordt, zelfs als je op de meest vruchtbare momenten kon vrijen. Blijft het dus proberen. Als je na verschillende maanden proberen nog geen succes hebt gehad, is het aan te bevelen om je huisarts te bezoeken en informatie in te winnen over de volgende stappen.

  In het Verenigd Koninkrijk verwachten huisartsen doorgaans dat je een jaar lang heb geprobeerd om zwanger te worden als je jonger dan 35 jaar bent, of zes maanden als je 35-40 jaar oud bent, voordat hij eventueel nader onderzoek zal overwegen. Als je ouder bent dan 40, kun je onmiddellijk om advies vragen.