Hoe lang duurt het om zwanger te worden?

Hoe lang duurt het om zwanger te worden?

Veel koppels gaan ervan uit dat ze snel zwanger zullen worden. Voor koppels jonger dan 35 die in goede gezondheid verkeren, is het echter heel normaal dat het tot een jaar duurt om zwanger te worden.

  • Iets meer dan een derde van de koppels in goede gezondheid wordt in de eerste maand zwanger1.
  • Als je jonger bent dan 35 en in goede gezondheid verkeert, is het volledig normaal dat het tot één jaar kan duren.
  • Het duurt langer als je ouder bent. 75% van de vrouwen van 38 jaar die regelmatig onbeschermd vrijen, wordt na drie jaar nog zwanger2.
  • Één op de twee koppels probeert mogelijk zwanger te worden op de verkeerde dagen3. Je kunt alleen zwanger worden op de dagen voorafgaand aan en de dag van de ovulatie zelf en daarom is het belangrijk dat je tijdens deze dagen vrijt.
  • Naar schatting heeft één op de zeven koppels moeite met zwanger worden4.
  • Clearblue Ovulatietesten zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-piek (luteïniserend hormoon), die 24 tot 36 uur vóór de ovulatie plaatsvindt.
  • Extreme stress is nooit gezond, maar tenzij dit je menstruatie of seksleven verhindert, zal het je niet beletten zwanger te worden.

Hoe lang duurt het?

Vanaf het moment dat een koppel probeert zwanger te worden, verwachten en willen ze dat dit snel gebeurt. Meer dan de helft van de vrouwen verwacht binnen de zes maanden zwanger te zijn en jongere vrouwen verwachten dat het sneller gebeurt. Uit een onderzoek bij 1400 vrouwen die hun meest recente zwangerschap hadden gepland, blijkt echter dat 30-44% merkte dat het langer duurde dan verwacht5.

Een veel voorkomende en eenvoudig op te lossen oorzaak is de verkeerde timing van seks6. De helft van alle koppels probeert mogelijk zwanger te worden op de verkeerde dagen, omdat ze niet weten wanneer hun meest vruchtbare dagen zijn3.

Zoals de bovenstaande grafiek aantoont, is de kans om zwanger te worden het grootst als je vrijt op de dag van je ovulatie of de dag ervoor (als je de LH-piek detecteert). Je hebt echter ook kans om zwanger te worden als je de dagen voorafgaand aan je ovulatie seks hebt.

Als je al langer dan een jaar zwanger probeert te worden, raden we aan dat je medische hulp zoekt.


Wat kan ik doen om sneller zwanger te worden?

Je kunt de kans om zwanger te worden verhogen als je vrijt op de dag van je ovulatie (als je lichaam een eicel afgeeft) of de dagen voorafgaand aan je ovulatie.

Ovulatietesten detecteren de toename van een hormoon genaamd LH (luteïniserend hormoon), dat 24 tot 36 uur voorafgaand aan de ovulatie piekt. Als je vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden een ovulatietest gebruikt, krijg je meer inzicht in je menstruatiecyclus en kun je snel vaststellen of je cycluslengte onregelmatig is. Hoewel een ovulatietest misschien niet alle stress weg kan nemen, kan deze je wel het vertrouwen geven dat je je kansen om zwanger te worden maximaliseert.

Clearblue Ovulatietesten zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van je LH-piek.

Als je na 3 maanden nog geen ovulatie ('piekvruchtbaarheid') hebt gedetecteerd, raden we aan dat je naar je arts gaat.

 

Hormonale veranderingen tijdens je cycli begrijpen


Heeft leeftijd invloed op mijn kansen om zwanger te worden?

Als je ouder bent dan 35, kun je na zes maanden al hulp zoeken. Als je 40 jaar of ouder bent, is het aanbevolen eerst je arts te raadplegen wanneer je een baby wilt verwekken.

Je leeftijd is een belangrijke factor in de kansen om zwanger te worden en is ook de oorzaak van de verschillen in het bovenstaande advies. De natuurlijke vruchtbaarheid van een vrouw neemt af na haar 20e doordat ze minder eicellen heeft en doordat de kwaliteit van de resterende eicellen wellicht lager is dan toen ze jonger was.

Na de leeftijd van 35 jaar zijn er nog maar zeer weinig eicellen en na 40 jaar zijn de kansen om zwanger te worden erg laag. Dit geldt niet alleen voor natuurlijke bevruchting, maar ook voor geassisteerde bevruchting.

Effect of a woman's age on fertility
De bovenstaande grafiek toont de invloed van de leeftijd op de afnemende kans op bevruchting.

Professor Bill Ledger, vruchtbaarheidsspecialist

We weten dat het enthousiasme voor en plezier van seks er snel vanaf gaan als pogingen om zwanger te geraken mislukken, waardoor de relatie onder druk komt te staan. Bovendien zijn vrouwen tegenwoordig ouder als ze voor de eerste keer proberen zwanger te worden, en hebben dus niet meer zoveel tijd om zwanger te worden als eerdere generaties. Dit is vooral belangrijk als het koppel twee of drie kinderen wenst.

De Clearblue Advanced Vruchtbaarheidsmonitor is een modern apparaat en is uitermate geschikt voor vrouwen die zo snel mogelijk zwanger willen worden en willen begrijpen hoe hun lichaam werkt. Ik zou dit zeker aanbevelen aan mijn patiënten.


Heeft stress invloed op vruchtbaarheid?

Stress heeft wellicht een minimale invloed op de kans om zwanger te worden. Onderzoeken hebben aangetoond dat professionele atleten en vrouwen met een lage productie van vrouwelijk hormoon (eetstoornissen, erg laag gewicht) hun stresshormonen activeren. Dit kan hun mogelijkheden om een eicel af te geven negatief beïnvloeden. Normale dagelijkse stress heeft echter waarschijnlijk niet zoveel invloed op je kans om een kind te verwekken. Meestal zijn stressvolle situaties maar tijdelijk en hebben deze geen continue invloed op je vruchtbaarheid.

Er wordt gezegd dat het gebruik van ovulatietesten om gemeenschap te plannen op de meest vruchtbare dagen, stress met zich kan meebrengen. Een recent onderzoek door prof. Ledger en Clearblue wees uit dat het gebruik van deze testen niet stressvoller is dan een kind proberen te verwekken zonder de testen. In dit onderzoek werd zelfs aangetoond dat 77% meer vrouwen zwanger werden in groepen die de testen gebruikten7.

Identificeert gewoonlijk 4 of meer vruchtbare dagen

Pregnancy test

Geavanceerde Digitale Ovulatietest

Lees verder

 

Aanvullende vragen

Ik heb al een kind, maar deze keer word ik niet zwanger

Professor Michael Thomas

Een aantal factoren kunnen verhinderen dat je zwanger wordt, zelfs wanneer je al een kind hebt. De meest voorkomende reden is je huidige leeftijd. Als je in het verleden een kind kreeg en nu ouder bent dan 35, kan het dat je minder kans hebt om zwanger te worden. Het kan ook zijn dat je niet consistent ovuleert of dat je een poliep of een tumor in de baarmoederholte hebt waardoor een embryo niet kan innestelen. Het kan ook zijn dat de mannelijke partner afwijkend sperma heeft waardoor er minder cellen zijn of deze minder beweeglijk of sterk zijn. Als je bezorgd bent, moet je je arts raadplegen.

Ik heb in het verleden een abortus gehad en ben bang dat ik hierdoor moeilijk zwanger kan worden.

Professor Michael Thomas

Meestal beïnvloedt het beëindigen van een zwangerschap je kansen niet om zwanger te worden in de toekomst. In zeldzame gevallen kun je in de baarmoeder weefsel ontwikkelen dat problemen veroorzaakt voor de toekomstige vruchtbaarheid. Als je normale maandelijkse cycli hebt, zijn de kansen klein dat dit weefsel je vruchtbaarheid beïnvloedt. Raadpleeg een vruchtbaarheidsspecialist of gynaecoloog om na te gaan of je baarmoeder is aangetast als je gedurende één jaar probeert zwanger te worden, jonger bent dan 35 en cycli hebt tussen de 23 en 35 dagen. Als je ouder bent dan 35, kun je het beste een consult aanvragen na 6 maanden. Als je ouder bent dan 40, ga je onmiddellijk.promoboxe-ADOT

Ovulatietest Geavanceerd Digitaal

In elke cyclus zijn er slechts enkele dagen waarop een vrouw vruchtbaar is. Als je zwanger probeert te worden, is het dus erg belangrijk dat je op deze dagen vrijt. De Clearblue® Ovulatietest Geavanceerd Digitaal is de eerste en ENIGE test die tijdens elke cyclus meestal 4 of meer vruchtbare dagen vaststelt.

How_to_get_pregnant_faster

Hoe word ik sneller zwanger?

Vrijen op het juiste moment van je cyclus is belangrijk, dus het identificeren van je vruchtbare dagen met een ovulatietest zal je helpen sneller zwanger te worden.