Antwoorden van onze experts

Clearblue-adviseurs beantwoorden de meest gestelde vragen over de voortplantingsgezondheid om je beter te laten begrijpen hoe je lichaam werkt.

Wij van Clearblue werken samen met een aantal toonaangevende experts op het gebied van zwangerschap en vruchtbaarheid van over de hele wereld. Op die manier proberen we zoveel mogelijk vrouwen te helpen hun kansen op een gezonde zwangerschap te verhogen. Onze experts staan allemaal hoog aangeschreven binnen hun vakgebied en zijn specialisten op gebieden zoals geassisteerde voortplanting, vruchtbaarheid en vroege zwangerschap. Zij zijn er om je uitgebreide informatie te geven voor een beter begrip van je vruchtbare leven.


Bill Ledger - Een zwangerschap plannen FAQ

Bill Ledger

Bill Ledger is professor en afdelingshoofd Obstetrie en Gynaecologie aan de University of New South Wales in Sydney (Australië), waar hij in 2011 naartoe verhuisde vanuit zijn functie als afdelingshoofd aan de University of Sheffield (Verenigd Koninkrijk). Ook is hij 'Director of Research and develpment' bij IVF-Australië. Hij heeft uitgebreid gepubliceerd over onvruchtbaarheid en de oorzaken daarvan, maakt deel uit van de eindredactie van verschillende vooraanstaande tijdschriften zoals 'Fertility and Sterility' en 'BJOG', en was tevens lid van de 'Human Fertilisation and Embryology Authority' voordat hij in 2011 verhuisde.

 
 • Waarom wordt foliumzuur aanbevolen wanneer je een kind probeert te verwekken?

  Er zijn sterke bewijzen dat een gezonde hoeveelheid foliumzuur in de bloedbaan op het tijdstip van de verwekking het risico op afwijkingen aan de neurale buis, zoals spina bifida, aanzienlijk verlaagt. Openbare gezondheidsdiensten in het Verenigd Koninkrijk, de VS en in andere landen bevelen aan dat gezonde vrouwen 0,4 of 0,5 mg foliumzuur per dag innemen (beschikbaar in vele pre-zwangerschapsvitaminesupplementen). Vrouwen met risicofactoren voor een metabolisme met weinig foliumzuur, zoals vrouwen die anti-epileptica nemen of vrouwen met MTHFR-genmutaties, zouden 5,0 mg per dag moeten innemen. Het is belangrijk dat dit in de eicel zit voordat deze wordt bevrucht.

 • Zijn er voedingsmiddelen die ik moet vermijden wanneer ik probeer zwanger te worden?

  De meeste voedingsmiddelen zijn tijdens de zwangerschap volledig onschadelijk en het is belangrijk om een evenwichtig en gezond zwangerschapsdieet te volgen met de juiste hoeveelheden uit de verschillende voedselcategorieën. Echter, er zijn momenteel bezorgdheden over listeria-infecties die kunnen worden opgelopen door niet-gepasteuriseerde en rauwe voeding te eten. Deze omvatten niet-gepasteuriseerde melk, zachte kazen, vooraf bereide salades (in bijvoorbeeld saladebars), ongewassen rauwe groenten, pastei, koude kippenblokjes en voorgesneden fruit en fruitsalade. Om listeriose te voorkomen, moet je deze risicovolle voedingsmiddelen vermijden en rauwe voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong goed bakken, zoals rundvlees, lamsvlees, varkensvlees of gevogelte. Houd en bereid rauw vlees gescheiden van groenten, gekookt voedsel en eetklare voeding. Was rauwe groenten en fruit grondig voordat je deze opeet.

 • Ik had onlangs een miskraam. Hoe snel kan ik opnieuw proberen om zwanger te worden?

  In het verleden raadden gynaecologen vrouwen aan om ten minste drie maanden te wachten vooraleer opnieuw te proberen om zwanger te worden na een miskraam. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de kans op een gezonde zwangerschap niet kleiner is als je het opnieuw probeert na de eerste normale menstruatie na de miskraam. Wachten levert geen voordeel op en veel vrouwen willen opnieuw proberen zodra alles veilig is. Je moet er echter wel voor zorgen dat je psychologisch klaar bent. Het is gezond en normaal om te rouwen om de verloren zwangerschap en niet iedereen wil onmiddellijk opnieuw zwanger worden.

 • Er werd polycysteus-ovariumsyndroom bij me vastgesteld. Raak ik hierdoor moeilijker zwanger en waarom?

  Vrouwen met polycysteus-ovariumsyndroom ovuleren meestal niet of doen dit niet regelmatig. Deze groep vrouwen zal een onregelmatige of onfrequente menstruatie hebben. Als je niet ovuleert, komt de eicel niet los van de eierstokken om af te dalen in de eileider, bevrucht te worden en zich in de baarmoeder te nestelen.

  Er zijn verschillende behandelingen voor anovulatie (een cyclus waarbij er geen eicel vrijkomt) bij polycysteus-ovariumsyndroom. Je arts zal je hierover advies kunnen geven en je voor hulp doorverwijzen naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

 • Moeten we vaker gemeenschap hebben wanneer we een kind proberen te verwekken? Kan te veel gemeenschap de kwaliteit of kwantiteit van het sperma verlagen?

  Spermacellen die te lang in de testikels opgeslagen blijven, stapelen veel beschadigd DNA op en zijn minder vruchtbaar. Bij koppels die vaak (dagelijks) gemeenschap hebben, zal de man minder spermacellen per ejaculaat hebben, maar is het sperma vruchtbaarder. Als je een kind probeert te verwekken, moet je proberen om ten minste om de twee dagen gemeenschap te hebben rond het tijdstip van de ovulatie.

  De Clearblue ovulatietesten kunnen hierbij helpen. Als je graag vaker gemeenschap hebt, is dit niet schadelijk. Het is echter belangrijk om stress te vermijden. Als je liever minder vaak gemeenschap hebt, moet je op die dagen van de maand iets harder proberen.

 • Hoe lang moet ik wachten tussen mijn laatste zwangerschap en de volgende poging om zwanger te worden?

  Het is uiteraard belangrijk dat uw baby tijd kan doorbrengen met zijn mama en papa, zowel voor fysieke hulp zoals borstvoeding, als voor het verzorgen en de binding, wat essentieel is voor de ontwikkeling van je baby in de eerste maanden. Veel vrouwen die borstvoeding geven, zullen merken dat hun menstruatie na een geboorte met vertraging weer opstart. Hier mag je echter niet op vertrouwen als een vorm van anticonceptie.

  Het is ook belangrijk om te bepalen hoe groot je wilt dat je gezin wordt, en dit af te stemmen op je leeftijd. De leeftijd van het koppel, en vooral die van de vrouw, heeft een grote invloed op de mogelijkheid om opnieuw zwanger te worden. Als ze ouder is dan 35 jaar of afkomstig is uit een familie met vroege menopauze, kan het de moeite zijn om eerder te proberen. Dit is ook het geval als de man ouder is dan 45.

 • Kan ik meer dan één keer ovuleren tijdens mijn cyclus?

  Ja. Het is mogelijk om twee keer te ovuleren, maar dit gebeurt meestal op hetzelfde tijdstip in de cyclus. Dit is hoe niet-identieke tweelingen worden geboren, wanneer twee afzonderlijke eicellen loskomen. Het gebeurt vaker bij vrouwen ouder dan 35, wat gedeeltelijk verklaart waarom de oudere groep meer tweelingen heeft (de andere reden is dat veel IVF-klinieken twee embryo's plaatsen bij oudere patiënten, en slechts één embryo plaatsen bij vrouwen jonger dan 40 jaar)

 • Kunnen bepaalde seksuele posities de kans op het verwekken van een kind vergroten?

  Dit lijkt een fabeltje te zijn. Veel vrouwen merken op dat na de gemeenschap zaad uit de vagina lijkt te lekken, en gaan dus op kussens liggen of met het benen omhoog liggen na seks. Dit verlies is slechts het zaadvocht. Het beweeglijke sperma beweegt zeer snel in het baarmoederslijm. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het lekken.

 • Is het waar dat je gemakkelijker zwanger raakt als je na gemeenschap 30 minuten met je benen in de lucht ligt?

  Waarschijnlijk niet. Zie hierboven. Als het gebeurt, gebeurt het. Ongebruikelijke posities zullen je niet helpen.

 • Ik lijd aan endometriose en ik vrees dat ik niet zwanger kan worden. Is dit waar?

  Veel vrouwen met milde endometriose kunnen gemakkelijk een kind krijgen, maar hun kansen op subfertiliteit zijn zelfs bij de milde groep groter dan de achtergrondcijfers voor leeftijd. Ernstige endometriose kan de eierstokken en eileiders beschadigen en de bijbehorende gezwellen kunnen ook de eileiders blokkeren. Je gynaecoloog kan je vertellen wat je hieraan kunt doen. Probeer niet langer dan enkele maanden zonder advies te vragen.

 • We willen zwanger worden. Zijn er behalve foliumzuur nog voedingssupplementen die kunnen helpen?

  Foliumzuur is het belangrijkst. Het loont echter de moeite om je gehalte aan Vitamine D te laten controleren en een supplement te nemen als je een tekort hebt (wat velen onder ons hebben). Als je een dieet volgt met weinig rood vlees, heb je mogelijk extra ijzer nodig en als je een veganistisch dieet volgt, kun je wellicht ook nog andere voedingssupplementen overwegen. Er is een grote industrie die vitamines en supplementen wil verkopen aan vrouwen die zwanger willen worden. Echter, er is niet veel bewijs dat gezonde, jonge mensen met een gezond eetpatroon al deze hulpmiddelen nodig hebben.

 • We willen zwanger worden. Zijn er voedingssupplementen die mijn partner zou moeten innemen?

  Nee, tenzij hij bepaalde gezondheidsproblemen heeft of een bepaald dieet moet volgen. Als je al een tijdje zwanger probeert te worden, kun je je arts vragen om een telling van het sperma te regelen. Als deze normaal is, hoef je je geen zorgen te maken over het dieet. Stop met roken, drink twee of drie keer per week gematigd, houd je gewicht binnen het normale bereik (maar vermager niet te veel) en geniet van een leuk liefdesleven.

 • Mijn cycli lijken nooit even lang, is dit normaal?

  Veel vrouwen hebben van zichzelf een menstruatiecyclus die elke maand enkele dagen verschilt. Als je een kind probeert te verwekken, kan het een voordeel zijn om nauwkeurig je vruchtbare periode vast te stellen. Bekijk in de onderstaande video de beschikbare oplossingen.

   


Caroline Overton - Ben ik zwanger? FAQ

Caroline Overton

Caroline Overton is adviseur op het gebied van obstetrie en gynaecologie bij St Michael's University Hospital te Bristol, met speciale expertise op het gebied van gynaecologisch echo-onderzoek en laparoscopie. Ze is leidinggevend gynaecoloog in het 'Early Pregnancy Clinic and Endometriosis Centre' van Bristol University Hospitals. Op nationaal niveau is ze voorzitter van de 'Association of Early Pregnancy Units' en medisch adviseur voor 'Endometriosis UK'. Ze was lid van de werkgroep richtlijnontwikkeling van het 'National Institute of Clinical Excellence (NICE'), dat richtlijnen heeft gepubliceerd over miskramen en buitenbaarmoederlijke zwangerschap in december 2012. Mevrouw Overton heeft diverse boeken geschreven over voortplantingsgeneeskunde (vruchtbaarheid), laparoscopie en endometriose.

 

Michael Thomas - Nog niet zwanger FAQ

Michael Thomas

Michael A. Thomas, MD, is professor Obstetrie en Gynaecologie en is 'Fellowship and Section Director' van de 'Division of Reproductive Endocrinology and Infertility' van de Universiteit van Cincinnati, College of Medicine, Cincinnati, Ohio (VS). In zijn vorige functies was hij onder andere directeur van het 'Center for Reproductive Health' van de Universiteit van Cincinnati en vicevoorzitter van de afdeling Obstetrie en Gynaecologie. Hij is gecertificeerd in zowel obstetrie en gynaecologie als reproductieve endocrinologie en onvruchtbaarheid.

Professor Thomas heeft zijn B.S.-graad behaald aan de Northwestern University, Evanston, Illinois (VS) in 1980 en zijn M.D.-graad aan de University of Illinois, College of Medicine, Champaign, Illinois (VS) in 1984. Zijn onderzoeksinteresses omvatten anticonceptie, onvruchtbaarheid, stress en de voortplantingsfunctie, reproductieve endocrinologie en de menopauze. Ook is hij lid van de Endocrine Society, de Society for Gynecologic Investigation (SGI) en de Society for Family Planning (SFP).

Professor Thomas wordt nationaal erkend als leider op het gebied van geassisteerde voortplanting en heeft uitgebreid op dit gebied gepubliceerd, waaronder artikelen in Fertility and Sterility, het Journal of Assisted Reproduction and Genetics, het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, en Menopause.

 
 • Heeft stress een negatieve invloed op mijn kansen om zwanger te worden?

  Stress heeft wellicht een minimale invloed op de kans om zwanger te worden. Onderzoeken hebben aangetoond dat professionele atleten en vrouwen met een lage productie van vrouwelijk hormoon (eetstoornissen, erg laag gewicht) hun stresshormonen activeren, wat de mogelijkheid op de afgifte van een eicel kan beïnvloeden. Normale dagelijkse stress heeft mogelijk niet zoveel invloed op je kans om een kind te verwekken. Meestal zijn stressvolle situaties maar tijdelijk en hebben deze geen continue invloed op je vruchtbaarheid.

 • Ik heb erg korte cycli. Is dat de reden waarom ik niet zwanger word?

  De normale cyclus duurt tussen de 23 en 35 dagen. Cycli die korter of langer zijn, kunnen in verband worden gebracht met vruchtbaarheidsproblemen. Tijdens de vruchtbare levensduur van een vrouw vallen de meeste cycli binnen die duur. Als je cycli meestal korter zijn dan 23 dagen, moet je een arts raadplegen. Het gebruik van een vruchtbaarheidsmonitor zal je helpen om het tijdstip van de ovulatie te bepalen.

 • Ik heb al een kind/kinderen, maar deze keer word ik niet zwanger. Wat kan de oorzaak zijn?

  Een aantal factoren kunnen verhinderen dat je zwanger wordt, zelfs wanneer je al een kind hebt. De meest voorkomende reden is je huidige leeftijd. Als je in het verleden een kind kreeg en nu ouder bent dan 35, heb je mogelijk minder kans om zwanger te worden. Je kunt ook een probleem hebben om consistent te ovuleren en/of een poliep of een tumor in de baarmoederholte hebben waardoor een embryo niet kan innestelen. Mogelijks heeft je mannelijke partner afwijkend sperma waardoor er minder cellen zijn of deze minder beweeglijk of sterk zijn. Als je bezorgd bent, moet je je arts raadplegen.

 • In het verleden is mijn zwangerschap een keer beëindigd. Kan dit mijn kansen om zwanger te worden nu beïnvloeden?

  Meestal beïnvloedt het beëindigen van een zwangerschap je kansen niet om zwanger te worden in de toekomst. In zeldzame gevallen kun je in de baarmoeder weefsel ontwikkelen dat problemen veroorzaakt voor de toekomstige vruchtbaarheid. Als je normale maandelijkse cycli hebt, zijn de kansen klein dat dit weefsel je vruchtbaarheid beïnvloedt. Raadpleeg een vruchtbaarheidsspecialist of gynaecoloog om na te gaan of je baarmoeder is aangetast als je gedurende één jaar probeert zwanger te raken, jonger bent dan 35 en cycli hebt tussen de 23 en 35 dagen. Als je ouder bent dan 35, kun je het beste een consult aanvragen na 6 maanden. Als je ouder bent dan 40, ga je onmiddellijk.

 • Ik heb gehoord dat je je voorraad eicellen kunt laten controleren (het aantal en de kwaliteit van de resterende eicellen) door te testen op het Anti-Müller hormoon en FSH-bloedtesten. Wat betekent dit?

  Bij vrouwen die ouder zijn dan 35 test de meerderheid van de artsen automatisch de voorraad eicellen als je zwanger probeert te worden. Bloedtesten omvatten een test op het AMH of Anti-Müller hormoon en kunnen op elk moment tijdens de menstruatiecyclus worden uitgevoerd, zelfs wanneer je de pil neemt. Het Anti-Müller hormoon wordt aangemaakt door de cellen in de follikels van de eierstokken en kan een vroege manier zijn om te bepalen hoeveel eicellen er nog in je eierstokken aanwezig zijn. De interpretatie van de uitslagen van deze test hangt af van arts tot arts.

  Ook kun je op dag 3 van de menstruatiecyclus (twee dagen nadat je ongesteldheid begint) een bloedtest laten uitvoeren voor follikelstimulerend hormoon (FSH) en Estradiol. Deze twee testen kunnen een manier zijn om te bepalen of de werking van de eierstokken afneemt bij het begin van de menstruatiecyclus, wanneer een dominant follikel wordt voorbereid op de ovulatie. Een andere manier om de voorraad eicellen te testen, is een telling van de antrale follikels. Tijdens deze test wordt een transvaginale echografie uitgevoerd om het aantal follikels te bepalen dat beschikbaar is op dag 3 van de cyclus. Je vindt meer informatie over de testen op de resterende hoeveelheid eicellen op www.reproductivefacts.org

 • Ik ben 35 en heb mijn levenspartner nog niet gevonden, maar ik zou in de toekomst toch graag een baby hebben. Moet ik mijn eicellen nu invriezen?

  De American Society for Reproductive Medicine heeft onlangs gesteld dat het invriezen van eicellen niet als experimenteel wordt beschouwd. Daarom mogen vruchtbaarheidscentra nu eicellen invriezen voor vrouwen die deze in de toekomst willen gebruiken. Patiënten die deze optie overwegen, kunnen eicellen alleen invriezen, of kunnen een combinatie invriezen van eicellen en embryo's (bevruchte eicellen) met behulp van donorsperma. Momenteel gebruiken vruchtbaarheidscentra nog verschillende manieren om deze te ontdooien en te bevruchten. Er wordt verondersteld dat de kansen hoger zijn bij het ontdooien en inbrengen van een embryo dan het ontdooien van eicellen en deze later proberen te bevruchten.

 • Ik ben niet zeker of ik elke maand ovuleer. Wat kan de oorzaak zijn?

  Soms ovuleren vrouwen niet elke maand omwille van een aantal redenen. Als je menstruatiecycli tussen de 23 en 35 dagen lang zijn en je hebt 3 tot 14 dagen vóór je menstruatiecyclus symptomen van gevoelige borsten, opgezwollen buik, verkrampte pelvis of baarmoeder of stemmingswisselingen, ovuleer je wellicht. Als je cycli echter langer zijn dan 35 dagen, ovuleer je mogelijk niet consistent of helemaal niet. De meerderheid van de vrouwen die niet ovuleren en niet zwanger zijn, kunnen het Polycysteus-ovariumsydroom (PCOS) hebben. PCOS is een aangeboren aandoening en kan ervoor zorgen dat vrouwen niet op regelmatige en consistente basis ovuleren (een eicel afgeven). Deze vrouwen hebben mogelijk ook volwassenenacne of meer haargroei op de bovenlip of onder de kin. Op een echografie is mogelijk te zien dat er zich kleine cystes op de eierstokken bevinden die ook klein blijven. Andere omstandigheden waardoor je mogelijk niet ovuleert, omvatten een slechte werking van de schildklier (hypothyreoïdie), een hoge productie van prolactine (hyperprolactinemie) en de periode voorafgaand aan de menopauze (perimenopauze). Als je voelt dat je niet consistent ovuleert, moet je een arts raadplegen.