Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen; PCOS is de meest voorkomende oorzaak van anovulatoire onvruchtbaarheid1 (als de eierstok van een vrouw geen eicel afgeeft). Naar schatting hebben ongeveer één op de vijf vrouwen in het Verenigd Koninkrijk polycysteuze eierstokken2.

  • PCOS kan betekenen dat een vrouw meerdere cystes op haar eierstokken heeft. Er wordt aangenomen dat dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan hormonaal evenwicht.
  • Één op de vijf vrouwen in het Verenigd Koninkrijk hebben polycysteuze eierstokken2.
  • Je arts kan dit vaststellen met een bloedtest en bekkenonderzoek.
  • Symptomen kunnen gewichtstoename, buitensporige haargroei en vruchtbaarheidsproblemen zijn.
  • Met behulp van een behandeling kunnen de meeste vrouwen met PCOS zwanger worden2.
  • Ovulatietesten geven mogelijk een misleidend resultaat als een vrouw PCOS heeft.

Wat is polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)?

Polycysteuze eierstokken bevatten een groot aantal ongevaarlijke 'cystes' of follikels met eicellen die niet goed zijn ontwikkeld. De exacte oorzaak van PCOS is onbekend, maar er wordt aangenomen dat dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan hormonaal evenwicht. Hierdoor hebben vrouwen met PCOS gedurende de hele cyclus verhoogde LH-spiegels.

Naar schatting heeft meer dan de helft van de vrouwen met polycysteuze eierstokken geen symptomen2 en sommige vrouwen ontdekken pas dat ze PCOS hebben wanneer ze problemen ondervinden om zwanger te worden. Indien aanwezig kunnen symptomen variëren van mild tot ernstig. Deze symptomen zijn onder andere onregelmatige menstruatiecycli of helemaal geen cycli (amenorroe), overmatige haargroei, vette huid, acne, gewichtstoename en depressie.

Voor de diagnose van PCOS vraagt de arts om een gedetailleerde medische voorgeschiedenis om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten. Vervolgens doet de arts een bekkenonderzoek en een echo-onderzoek om eierstokcysten te detecteren. Ook wordt een bloedtest uitgevoerd om de hormoonspiegels te controleren.

Onvruchtbaarheid vanwege PCOS kan worden behandeld met vruchtbaarheidspreparaten. Deze stimuleren de hypofyse om een hormoon genaamd FSH (follikel stimulerend hormoon) af te geven, wat resulteert in een normale menstruatiecyclus met ovulatie. Ook kunnen gonadotrofinen worden gebruikt om de eierstok direct te stimuleren. Er zijn ook nog andere behandelingen.

Maak je geen zorgen; met behulp van een behandeling kunnen de meeste vrouwen met PCOS zwanger worden2.

Er werd polycysteus-ovariumsyndroom bij me vastgesteld. Word ik hierdoor moeilijker zwanger en waarom?

Professor Bill Ledger, vruchtbaarheidsspecialist

Vrouwen met polycysteus-ovariumsyndroom ovuleren meestal niet of doen dit niet regelmatig. Deze groep vrouwen zal een onregelmatige of infrequente menstruatie hebben. Als je niet ovuleert, komt de eicel niet los van de eierstok om af te dalen in de eileider, bevrucht te worden en zich in de baarmoeder te nestelen. Er zijn verschillende behandelingen voor anovulatie (een cyclus wanneer er geen eicel vrijkomt) bij polycysteus-ovariumsyndroom. Je arts zal je hierover advies kunnen geven en je voor hulp doorverwijzen naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Kan ik een ovulatietest of vruchtbaarheidsmonitor gebruiken als ik PCOS heb?

Het korte antwoord is nee, omdat deze waarschijnlijk misleidende resultaten geven. Ovulatietesten en vruchtbaarheidsmonitors zijn niet ontwikkeld voor vrouwen met continue anovulatie vanwege een onderliggende hormonale aandoening zoals PCOS.

Clearblue Ovulatietesten identificeren de ovulatie door een toename van LH (Luteïniserend hormoon) boven het referentiewaardeniveau te detecteren. Vrouwen met PCOS hebben mogelijk een hoog referentiewaardeniveau voor LH en daarom treedt er mogelijks niet genoeg verandering op in LH. De test kan dan geen toename detecteren, dus wordt de ovulatie niet gedetecteerd. Het kan ook zijn dat de referentiewaarde zo hoog is dat de toename al heeft plaatsgevonden. De test geeft dan aan dat de ovulatie plaatsvindt op de eerste testdag.

De Clearblue Geavanceerde Digitale Ovulatietest en Clearblue Advanced Vruchtbaarheidsmonitor meten oestrogeen en LH om meer vruchtbare dagen te identificeren dan mogelijk is met alleen LH. Het kan zijn dat vrouwen met PCOS ook een hoog referentiewaardeniveau hebben voor oestrogeen. Vrouwen met PCOS zien daarom mogelijks meer dagen met 'hoge vruchtbaarheid' dan verwacht, of een onjuist resultaat vanwege hoge niveaus van LH.

Als je een ovulatietest of een vruchtbaarheidsmonitor gebruikt, kan dit onverwachte resultaten geven. We raden aan dat je je arts om advies vraagt.


Wat moet ik vervolgens lezen?