Kom alles te weten over je vruchtbaarheid

Er is veel informatie te vinden over het verwekken van een baby, maar we weten niet altijd wat waar is en wat niet. Bekijk de video om enkele 'feiten' te ontdekken die eigenlijk fabels blijken te zijn, en om de waarheid te ontdekken.


(X) FABEL: Het is mogelijk om op elke dag van de maand zwanger te raken.

(?) FEIT: Om zwanger te worden, moet je seks hebben op de dagen vóór en rond je ovulatie.  De twee tot drie dagen voor je ovulatie en de dag van de ovulatie zelf zijn de meest vruchtbare dagen.  Wanneer de eicel niet langer bevrucht kan worden (meestal uiterlijk een dag na de ovulatie), kun je pas zwanger worden na het begin van je volgende menstruatiecyclus.  Methodes die je aangeven wanneer je hebt geovuleerd, zijn dus nutteloos als je een kind probeert te verwekken.

(X) FABEL: Menstruatiecycli duren ALTIJD 28 dagen en elke vrouw ovuleert op dag 14.

(?) FEIT: De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar elke vrouw is uniek en ongeveer 50% van de vrouwen heeft een cyclus die 7 dagen of meer afwijkt1.. Aangezien menstruatiecycli niet even lang zijn, varieert ook het moment van de ovulatie. Het kan dus moeilijk te bepalen zijn wat JOUW meest vruchtbare dagen zijn.

(X) FABEL: Je wordt sneller zwanger als je je temperatuur meet.

(?) FEIT: Het bijhouden van je lichaamstemperatuur is niet aanbevolen als hulp om zwanger te raken. De lichaamstemperatuur van een vrouw stijgt NADAT ze heeft geovuleerd. Het is op dat moment al te laat om de kansen op bevruchting in die menstruatiecyclus te optimaliseren2.

(X) FABEL: Ik heb nooit hormonale anticonceptie gebruikt, dus zouden we zwanger moeten worden zodra we beginnen met proberen.

(?)FEIT: Je hormonen zijn dan wel niet beïnvloed door hormonale anticonceptiemiddelen, maar dat geeft je niet noodzakelijk een voordeel. Mogelijk kan je lichaam zichzelf beter reguleren, maar dat betekent niet dat je daarom sneller zwanger raakt. Je vruchtbaarheid kan worden beïnvloed door veel andere factoren dan anticonceptiemiddelen.

(X) FABEL: Ik werd heel gemakkelijk zwanger van mijn eerste baby. De volgende zwangerschap zal dus ook wel gemakkelijk worden.

(?)FEIT: Dat kun je niet zeker weten. Je bent ouder, je hebt ongetwijfeld minder tijd om spontaan te zijn in je seksleven en je hebt mogelijk zelfs een andere partner. Dit beïnvloedt allemaal je kansen op zwangerschap. Als je jonger bent dan 35 en al een jaar probeert zwanger te raken, moet je je arts raadplegen (zes maanden als je ouder bent dan 35).

(X) FABEL: Je kunt niet zwanger worden tijdens je menstruatie.

(?)FEIT: Als je een erg korte menstruatiecyclus hebt, maar je hebt wel telkens een groot aantal dagen bloedverlies bij het begin van je cyclus, is het mogelijk dat je al in het begin van je vruchtbaarheidsvenster zit wanneer het bloeden stopt.

(X) FABEL: Door stress kan ik niet zwanger raken en wanneer ik een ovulatietest gebruik, zal het nog erger worden.

(?) FEIT: Stress is nooit gezond, maar tenzij dit je menstruatie of seksleven verhindert, zal het je niet beletten zwanger te worden. Er wordt gezegd dat het gebruik van ovulatietesten om gemeenschap te plannen op de meest vruchtbare dagen, stress met zich meebrengt. Een recent onderzoek door prof. Ledger en Clearblue wees uit dat het gebruik van deze testen niet stressvoller is dan een kind proberen te verwekken zonder de testen. In dit onderzoek werd zelfs aangetoond dat 77% meer vrouwen zwanger raakten in groepen die de testen gebruikten3.    
Je moet er ook rekening mee houden dat seks als een automatisme begint aan te voelen wanneer je al een tijdje zwanger probeert te raken. Veel koppels  ervaren dit en dit betekent niet dat er iets verkeerd is met je relatie. De meeste koppels accepteren dat seks om zwanger te raken anders kan zijn.