Top met de vaakst gestelde vragen

 
 • Hoe nauwkeurig zijn de Clearblue Zwangerschapstests?

  Alle Clearblue Zwangerschapstest zijn meer dan 99% nauwkeurig in het detecteren van zwangerschap, indien gebruikt vanaf de dag waarop je ongesteld zou moeten worden.

 • Wanneer kan ik testen met de zwangerschapstesten van Clearblue?

  Clearblue biedt een scala aan zwangerschapstests, waaronder nu ook een Clearblue Early Detection zwangerschapstest, waarmee u tot 6 dagen voor uw gemiste menstruatie al een uitslag hebt. Klik hier voor meer informatie.

  Als je wilt uitrekenen wanneer je menstruatieperiode begint, bereken je de gebruikelijke cycluslengte door het aantal dagen te tellen vanaf de eerste dag van je menstruatieperiode tot de dag voordat de volgende menstruatieperiode begint. Heb je een onregelmatige cyclus? Ga dan uit van de langste cyclus in de laatste maanden voor de test.

  Als je niet weet wanneer je menstruatieperiode begint, bevelen we je aan niet vroeger te testen dan 19 dagen na de laatste keer dat je onbeschermde seks had.

 • Ik kreeg eerder de uitslag 'Zwanger', maar ik heb opnieuw getest en kreeg nu de uitslag 'Niet zwanger', of mijn menstruatie is begonnen. Wat betekent dit?

  Hoewel de zwangerschapstest meer dan 99% nauwkeurig is in het detecteren van het zwangerschapshormoon vanaf de dag dat de menstruatie zou moeten beginnen, is het mogelijk de uitslag 'Zwanger' te krijgen en later te ontdekken dat je toch niet zwanger bent (oftewel krijg je later de uitslag 'Niet zwanger', of je menstruatie begint). Dit kan komen door een natuurlijk verlies tijdens de eerste zwangerschapsstadia, ook wel 'vroeg zwangerschapsverlies' genoemd, wat helaas niet ongewoon is, aangezien één op vier zwangerschappen eindigen in een vroeg zwangerschapsverlies. Als je toch onverwachte uitslagen krijgt, ga je naar je huisarts voor advies.

 • Wat is ovulatie, wanneer treedt deze op en waarom is dit belangrijk?

  Of je nu nadenkt over een baby of je bent al aan het proberen, een beter begrip van hoe je lichaam werkt kan je enorm helpen. Het zou kunnen dat één op de twee koppels op de verkeerde dagen tijdens de cyclusi van de vrouw zwanger probeert te worden. Daarom hebben we wat informatie samengesteld om je uit te leggen hoe je menstruatiecyclus en het ovulatieproces werken. De ovulatie treedt op wanneer hormonale veranderingen je eierstokken ertoe aanzetten een ovum (eitje) vrij te geven. Dit gebeurt doorgaans 12 tot 16 dagen voordat je volgende menstruatie begint. Je bent het meest vruchtbaar op de paar dagen voorafgaand aan de ovulatie en op de dag van de ovulatie zelf.

  De eitjes (ova) bevinden zich in je eierstokken (ovaria). Tijdens het eerste deel van elke menstruatiecyclus wordt één van de eitjes voorbereid op de vrijgave uit de eierstok. Als de ovulatie naderbij komt, produceert je lichaam meer oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt en creëert een spermavriendelijke omgeving. Het hogere oestrogeenniveau zorgt voor een plotselinge stijging of 'toename' van het luteïniserend hormoon (LH), dat vervolgens zorgt voor de vrijgave van het eitje uit de eierstok. Dit wordt ovulatie genoemd.

  Normaal treedt de ovulatie op 24 tot 36 uur na de LH-toename en ben je het meest vruchtbaar op de dag van de LH-toename en de dag daarna.

  Het eitje overleeft tot 24 uur na de ovulatie, het moment waarop het kan worden bevrucht. Als er geen bevruchting plaatsvindt, neemt het niveau van het vruchtbaarheidshormoon af en start de volgende cyclus met het afstoten van het verdikte baarmoederslijmvlies (menstruatie).

  Hoewel het eitje slechts maximaal 24 uur kan overleven, kan sperma tot vijf dagen overleven. Daarom kun je, ook als je 4-5 dagen voor de vrijgave van het eitje hebt gevrijd, nog steeds zwanger worden.

  i Johnson SR, Foster L and Ellis J. Human Reproduction (2011) 26: i236

 • Hoe groot is de kans om zwanger te worden tijdens de vruchtbare dagen?

  De kans om zwanger te worden varieert van cyclus tot cyclus en van vrouw tot vrouw en is afhankelijk van vele variabelen, zoals de leeftijd van de vrouw en die van haar partner, hun algemene gezondheidstoestand en hun levensstijl. In een onderzoekiii werden de kansen op zwangerschap op elk van de dagen tijdens de vruchtbare periode gerapporteerd. Deze worden in in de onderstaande grafiek weergegeven:

  iii Wilcox AJ., et al. NEJM (1995) 333: 1517

 • Hoe kom ik erachter wanneer ik het meest vruchtbaar ben?

  Er zijn diverse manieren waarop je erachter kunt komen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Een van de eenvoudigste en meest nauwkeurige methodes is het gebruik van een ovulatietest voor thuisgebruik, zoals de Clearblue ovulatietest en de Clearblue Vruchtbaarheidsmonitor.

  De Clearblue ovulatietest en de Clearblue Digital ovulatietest helpen je bij het vaststellen van de twee meest vruchtbare dagen waarop je op natuurlijke wijze zwanger kunt raken. Dit wordt gedaan middels het detecteren van je LH-toename.

  De Clearblue Digital ovulatietest met dubbele hormoonindicator is de enige ovulatietest die doorgaans vier vruchtbare dagen identificeert. Dat zijn twee dagen meer dan elke andere ovulatietest. De test houdt de veranderende niveaus van zowel LH als oestrogeen bij en de slimme algoritmen passen zich aan je persoonlijke cyclus aan.

 • Ik heb meerdere maanden Clearblue ovulatietesten gebruikt en ben niet zwanger geworden. Is het wel zeker dat ik zwanger zal worden?

  Het kan bij een normale, gezonde vrouw vele maanden duren voordat zij zwanger wordt. Er zijn veel mogelijke redenen waarom je niet zwanger wordt, zelfs als je op de meest vruchtbare momenten hebt gevrijd. Blijf het dus proberen. Als je na verschillende maanden proberen nog niet zwanger bent, is het aan te bevelen om je huisarts te bezoeken en informatie in te winnen over de volgende stappen.

  Daarnaast is het misschien interessant om meer over de Clearblue Vruchtbaarheidsmonitor te weten. In een onderzoek werd de kans op zwangerschap tijdens de eerste twee gebruikscycliii bijna verdubbeld door het gebruik van de Clearblue Vruchtbaarheidsmonitor. Klik hier voor meer informatie over de Clearblue Vruchtbaarheidsmonitor.

  ii In de eerste twee gebruikscycli. Robinson JE., et al. Fertility and Sterility (2007) 87: 329-334